U CAN THINK GREEN

70 éve nyelik a halak a mikroműanyagot - és így mi is

2021. május 03. - Mihály Eszter

Egyre többet hallunk a környezetünket elárasztó műanyag hulladékról. Az esztétikai problémák mellett sokasodnak a hírek arról, hogy a folyókon az úszó szemét dugókat képez, az állatok belegabalyodnak a műanyag hálókba, csapdába esnek az eldobott palackokban, az elhullt állatok gyomra teli van műanyag törmelékkel, és az emberi szervezetben is kimutatták már. Találtak már mikroműanyagot sörben, ivóvízben vagy étkezési sóban, így gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy mára valamennyi élő szervezetben található mikroműanyag. Évente egy átlagos ember több, mint 90,000 mikroműanyagot fogyaszt el, és ez akkumulálódik életünk során. Pontos élettani hatásuk még nem tisztázott.

shutterstock_1304644369_1.jpg

Hetven éve nyelik a halak a mikroműanyagot

"Már hetven éve nyelik a halak a mikroműanyagot. Kutatók múzeumi gyűjteményekben megőrzött példányok beleit vizsgálva jutottak erre a következtetésre." - írja a 444.hu

shutterstock_1762983773_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr9316520754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.05.05. 10:44:41

Csak erre nem a mûanyag betiltása lenne a megoldás, hanem az újrahasznosítás megoldása. Pl. ha a csomagolásra nem ezerféle anyagot lehetne használni, hanem max. 4-5 fajtát aminek a mechanikai/vegyi elkülönítése egymástól és a szerves hulladéktól könnyen megoldható, akkor máris megoldódna a háztartási szemét gondja. De igazából ma sem a PET palack a baj, hanem az utcán vagy a természetben eldobott mûanyag (és nem mûanyag) hulladék. Ergo elsõ körben az szemetelõk tökét kellene levágni a nagy mûanyagellenes mozgalmak helyett. Csak hát a szemetelõk 99%-a a népesség legalsó részébõl kerül ki (kulturálisan mindenképp) a zöldek pedig egy baloldali mozgalom, márpedig a baloldalnál soha nem a problémamegoldás volt a fõ szempont hanem az öncélú szervezetépítés. Nem az a fontos, hogy ne legyen mûanyag szemét, hanem az, hogy legyen Mozgalom szervezve a dolog ellen, annak legyenek hangadói, vezetõi, és persze legyen nyáj aki követi õket.

midnight coder 2021.05.05. 10:47:48

@midnight coder: Ja, és persze mint baloldali mozgalom, fel sem merülhet bennük, hogy esetleg ezekre az istenadta népekre kellene nyomást gyakorolni, hogy ne dobják el a szemetet - vagy hogy a szemetelõket kõkeményen büntetni kellene. Ahogy azt sem igazán hangsúlyozzák, hogy környezeti szempontból a legnagyobb problémát a népességrobbanás jelenti. Mert akkor megint csak olyan népesség felelõssége merülne fel, akik balról nézve szent tehénnek számítanak.

steery 2021.05.05. 12:53:22

Valójában nem tudjuk, hogy mekkora arányban akkumulálódik (felhalmozódik) a különböző élőlények szervezetében a mikroműanyag. Ennek egy részét valószínűleg áteresztjük magunkon, a többit lebontjuk molekulákra, illetve kitüsszögjük, kiköhögjük. A többi meg valószínűleg ártalmatlanul eltárolásra kerül különböző szervekben. Ha a mikroműanyagok olyan veszélyesek lennének, már rég kihaltunk volna, évtizedekkel ezelőtt.
Amit nem tudunk, hogy a mikroműanyagokba kevert festékek és egyéb adalékanyagok kiszabadulnak-e az aprózódás során a szemcsékből és ezek mennyire mérgezőek, károsak? Rövid és hosszú távon? Öröklődés szempontjából?
Ahogy azt sem tudjuk, mennyi a mikroműanyagok kritikus mennyisége egy adott fajtájú, testtömegű élőlényben, amit még el bír viselni anélkül, hogy belebetegedne vagy belepusztulna? De ahogy elnézem, jól haladunk afelé, hogy hamarosan ez is kiderüljön...

bontottcsirke 2021.05.05. 16:35:58

@midnight coder: igen, pontosan a népességrobbanás. Miközben sírogatnak, hogy Indiában mennyi a koronaáldozat, azt nem mondják, hoigy 1 éven belül röhögve reprodukálják ezeket a számokat. A Gangesz gyakorlatilag kihalt és kanyarban nem volt a műanyag. Nem mintha a műanyaggal nem lenne gond, de a felesleges szaporulat a legnagyobb baj.
süti beállítások módosítása