U CAN THINK GREEN

A palackozott vizek ideje lejárt!

Floewater: válasz egy súlyos, globális problémára

2021. június 30. - Mihály Eszter

A HELL ENERGY, hazánk vezető energia-, jegestea- és jegeskávé gyártója tovább bővíti termékkínálatát. Új márkával, a Floewaterrel lép be a vízpiacra, prémium minőségű vizet kínálva az éttermek, szállodák, fitness termek és munkahelyek számára – ráadásul mindezt csomagolásmentesen. A Floewater az innovatív, egyedülálló vízszűrő- és kezelő technológiának köszönhetően mindig prémium minőségű, friss, jó ízű és hűtött vizet biztosít. Az új, csomagolásmentes megoldás a hazai gyártó környezettudatos filozófiájának és fenntarthatósági téren tett példamutató lépéseinek újabb fontos állomása. 

A víz maga az élet, mindennapjaink elengedhetetlen része, amely élettanilag fontos ásványi anyagokat tartalmaz és egyben az egyik legjobb szomjoltó is. Átlag napi 2-3 liter víz fogyasztása szükséges szervezetünk megfelelő működésének biztosításához.

May be an image of drink, body of water and text that says "W FLOEWATER PREMIL W FLOEWATER"

Magyarország a Föld, sőt még Európa országainak többségéhez képest is kivételezett helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van vezetékes ivóvíz, köszönhetően annak a több mint 65 000 ezer kilométert is meghaladó vízhálózatnak, amely a lakosság számára biztosítja a vezetékes vízellátást. Ráadásul a magyar vezetékes ivóvizek egyharmada ásványvíz minőségű, ami azt jelenti, hogy a csapból – például Debrecenben, Sopronban vagy Győrben – olyan víz folyik, melyben az értékes ásványi anyagok mennyisége meghaladja az 500 mg/liter mennyiséget.

Mindezek ellenére hazánkban nagyon sok, többnyire PET palackba csomagolt víz fogy: a magyarok évente fejenként 130 liter palackozott vizet isznak, ami súlyos környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik általa. De ha vendéglátó szektort nézzük, az éttermekben, szállodákban jellemzően megtalálható üveges kiszerelésű vizek is jelentős környezeti terhelést jelentenek, hiszen nehezek, kevésbé jól rakásolhatók, így szállítmányozásuk nagyobb széndioxid kibocsátással jár, nem beszélve arról, hogy előállításuk és újrahasznosításuk is rendkívül energiaigényes. Becslések szerint csak Magyarországon naponta 10 km hosszúságú kamionsor szállítja csak a palackozott vizeket, ez pedig a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítja a környezetet.

“A környezettudatosság és egészségmegőrzés érdekében meg kell változtatnunk azt, ahogy az ivóvízről, a csapvízről gondolkozunk. Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított ivóvíz nagyon jó minőségű és olcsó, így teljesen felesleges palackokkal és szállítással terhelni a környezetünket, hiszen csomagolás nélkül, mindenki számára elérhetően ott a csapvíz.” – mondta el Szabó Diána, a HELL ENERGY senior brand managere a Floewater mai sajtóeseményén, majd folytatta: „Idén februárban szénsavas üdítőitalainknál megszüntettük a PET kiszerelést, teljes termelésünkben már 5% alatt van a PET palackok használata, és most ennél is tovább léptünk. Olyan megoldást kerestünk, amely csomagolásmentesen prémium minőségű ivóvizet biztosít, és a HoReCa szektor számára is alternatívát nyújt. Annak érdekében, hogy ez mind ízében, mind összetételében az ország minden pontján ugyanazt az állandó, kiváló szintet érje el, bevezetjük az innovatív vízszűrő- és vízkezelő technológiával készülő Floewater-t, mert hiszünk abban, hogy a prémium minőségű, csomagolásmentes vízé a jövő, mely ráadásul nem termel hulladékot, nem igényel készletgazdálkodást, nem foglal helyet a raktárban és nem kell törődni a csomagolás visszajuttatásával a beszállítóhoz.”

Prémium víz környezetbarát megoldással

A Floewater a vízvezeték hálózatra kötve képes állandó minőségű, a 0,2 μm-nál nagyobb fizikai és kémiai szennyeződésektől mentes prémium víz előállítására az ország bármely pontján. A mai magyar vízvezetékhálózat bekötővezetékei helyenként felújításra szorulnak. Az elöregedett bekötővezetékekből kioldódó anyagok, a hálózati sajátosságok okán kialakuló ún. pangóvíz, valamint az ezeket semlegesítő fertőtlenítő klór megváltoztatják a csapból kifolyó víz ízét, színét esetleg szagát. A Floewater több, mint egy vízszűrő berendezés, hiszen nem csak megszűri, hanem kezeli is a vizet. A gyakran javításra, cserére szoruló bekötővezetékekből a csapvízbe kerülő szennyeződéseket úgy távolítja el, hogy megőrzi a vízben található értékes oldott ásványi anyag tartalmat, valamint az előkezelés során beállítja a víz pH értékét és magnéziummal dúsítja azt.

Az innovatív technológia alkalmazásával három lépésben lesz a csapvízből Floewater: 

  1. Az előszűrés során a berendezés az emberi szervezet számára optimális 5,6 – 7 közötti szintre állítja be a víz pH értékét, ami nagyon fontos, hiszen a víz pH értéke folyamatosan ingadozik.
  1. A FIBREDYNETM II szénszűrés eltávolítja a helyenként elöregedett vezetékhálózatból érkező csapvízből a fizikai és kémiai szennyeződéseket. Ebben a lépésben a klór íze és kellemetlen szaga eltűnik a csapvízből, és minden 0,2 μm-nél, nagyobb szennyeződéstől is mentes lesz a víz. A szűrés finomságát jól mutatja, hogy egy emberi hajszál átlagos vastagsága 50 μm.
  2. Az ezüst ionos szűrés meggátolja a baktériumok kialakulását, elszaporodását, dupla biztonságot adva a friss, prémium vízre vágyóknak.

A Floewater környezetbarát, szénsavas és szénsavmentes, friss megoldást nyújt minden étterem, szálloda, fitness terem, munkahely számára.

„Hisszük, hogy a csomagolás nélküli víz nemcsak egy alternatíva, hanem egy fenntartható megoldás a PET – és üvegpalackok jelentette globális problémára, amely rövidesen mindenki számára elérhetővé válik. Szeretnénk, ha más italgyártók is követnék a példánkat, és hozzánk hasonlóan cselekednének is, hiszen az általunk használt innovatív megoldással nem kell napi 10 km kamionsorban szállítani a palackozott vizet ­– elég csak kinyitni egy Floewater csapot, amely egy környezetbarát megoldást biztosíthat számunkra. Ha pedig a vendéglátóhelyek, hotelek, irodák közül egyre többen a csomagolásmentes víz mellett teszik le a voksukat, egy fenntarthatóbb, élhetőbb világot teremthetünk, mely gyermekeink és a következő generációk számára elengedhetetlen!” – mondta el a mai bejelentésen Mihály Eszter, a HELL cégcsoport fenntarthatósági managere.

 

1 World Economic Forum, Ellen MacArthur Foundation and McKinsey & Company, ’The New Plastics Economy — Rethinking the future of plastics’, Downloads, Ellen MacArthur Foundation, 2016,

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/EllenMacArthurFoundation_TheNewPlasticsEconomy_Pages.pdf

2 https://www.greenpeace.org/hungary/

3 SYNTHETIC POLYMER CONTAMINATION IN BOTTLED WATER Sherri A. Mason* , Victoria Welch, Joseph Neratko State University of New York at Fredonia, Department of Geology & Environmental Sciences

https://orbmedia.org/sites/default/files/FinalBottledWaterReport.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr8816608824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.06.30. 13:45:55

Ez tök jó lenne, ha az átlagpolgárnak is elérhetõ lenne.

lenörd hofstadter 2021.06.30. 18:06:38

A csapvíz eddig sem csomagolt víz volt, és attól, hogy az étteremben egy olyan csapból kapok vizet ami elé ezt a valamit szerelték, attól még az életnek rengeteg területe van ahol akkor is szomjas az ember amikor nem egy étteremben ül. (Okoskodás előtt jelezném a gyökkettő agyú trolloknak, az "étterem" behelyettesíthető, a hülyék kedvéért nem írok le még 856 variációt)
Ritka ostoba reklámcikk volt.

Kopasz Szuzukis 2021.06.30. 18:18:07

@midnight coder: Elérhető! Sok helyen kapható csapra szerelhető ivóvíz szűrő berendezés. Olyan is, amelyik aktívszenes-ezüstös betétttel szerelt. Tizenezer forint körüli áron. A bele való betét 3 ezer alatti.De kapható olyan is, ami az otthoni hálózatra szerelhető. A hellenerdzsí cuccosa csak a píví-faktorral tud többet.

Kopasz Szuzukis 2021.06.30. 18:40:34

@lenörd hofstadter: Ha nem lenne végletekig lusta, és öntelt a jónép, akkor venné a fáradságot, és felszerelné az otthoni vízszűrőt, amiről feltőltené a sétáló kulacsocskáját. És nem arcoskodna, hogy "bezzegapalackosvíz". Ami egyébként a legtöbb palackozóban egy kutyaközönséges artézi kútból nyert víz. Amit megszűrnek mechanikai szűrőn, és aranyáron eladják.

Örömhernyó 2021.07.01. 07:06:38

@midnight coder: Az átlagpolgár teljesen jól megvan a csapvízzel vagy a csapvíz minőségű ásványvízzel.
Az a röhej, hogy a HELL egyik ágazata ontja a műanyag és alumínium hulladékot, az energiaitalok és műanyag palackok gyártásával, de most meglátták a piaci rést a sznobok oldalán is, akiknek el lehet adni a csapvizet.

Az éttermek, mindeféle fitnesztermek miért is adnának ki pénzt egy ilyen vízszűrőért? Tudnak jóval magasabb árat kérni egy pohár szűrt vízért? Mert ha nem, akkor eléggé veszteséges lesz ez a "fejlesztés". Fog-e a fogyasztó extra pénzt fizetni azért, hogy ne csapvizet vagy bubis ásnáyvizet kapjon, hanem sima szénsavmentes, de szűrt vizet. Ráadásul a vendéglátásban leginkább sört, üdítőket és más lónyálakat iszik az emberek többsége. Gyakran előfordul, hogy vendéglátóhelyen egy kis palack ásványvíz annyiba kerül, mint egy üveg sör.

Mennyit számít az környezetvédelmi vagy egészségmegőrzési szempontból, hogy a paraszt egész nap issza a csapvizet, palackozott vizet (ami kb. ugyanolyan minőségű), sima csapvízzel készült levest eszik, majd egy étteremben iszik 2-3 deci ilyen szűrt vizet?
Abban igazad van, hogy ha lenne esetleg bármilyen pozitív egészségügyi hatása ennek a szűrt víznek, akkor az jó eséllyel csak akkor jelentkezhetne, ha nem a napi folyadékbevitel 10%-át teszi ki. Márpedig étteremben, szállodában jellemzően nem iszik az ember naponta literszámra vizet.
Tehát ezt a készüléket a lakosság felé kellene elérhetővé tenni, ha lenne bármi pozitív hatása és emiatt akarnák terjeszteni.
De a lakossági vízszűrő piacon már tucatnyi cég versenyez. Az amúgy se rossz csapvizet megszűrik. És mindegyik kínál valami extra funkciót, kivonja a sókat, majd vissztölti egy patronból, mindenféle trükkös szűrések stb.
Ahol az országban problémás a csapvíz, ott a szűrés nem segít, mert oldott a szennyeződés, mondjuk arzén van a vízben, az ellen az aktív szén szűrő se megoldás.

hümhüm 2021.07.01. 15:14:34

A poszt címe ritka nagy marhaság.
Kedves poszter, ásványvizet (akár szénsavasat , akár menteset) vagy gyógyvizet is lehet majd ebből a csodakütyüből folyatni? Ugye nem...
Aztán, ha bringázni mégy vagy túrázni, akkor viszel egy ilyet magaddal? Ugye nem...
Aztán Coca-Colát vagy Pepsit, esetleg Schweppest vagy Kinley löttyöket is kaphatunk ezzel a szerkezettel? Ugye nem..
.Pedig igazából csak akkor lenne esély a műanyag palackok visszaszorítására.
Amúgy mi a bajod az üvegbe palackozott (ásvány)vizekkel?

MIx 2021.09.14. 09:07:12

Egy palack "ásványvíz" kb 80 Ft. Ebből 20 a palack, 5 a kupak, 2 a víz a többi a szállítás és a haszon.
A palackozott víz egy drága, buta divatjelenség!
A vezetékes víz kb 30 paraméterét a plackos víz 5 alkotóját vizsgálják csak.
Cipekedés és hulladékszennyezés!
A csapvíz kiváló, kivéve a klór ízét. Kb 20 eft ért vehető a vezetékre köthető 4 patronos vízszűrő-kezelő. (pl Purepro S300) Kiveszi az 1 mikronnál nagyobb szennyeződést, az aktív szén megköti a vegyi anyagokat így a klórt is. Egy patronkészlettel kb 1 évig üzemel, 4-5m3 vizet szűrve. Fantasztikusan jó a víz íze!
süti beállítások módosítása