U CAN THINK GREEN

A legjobb csomagolás az, ami nincs

2023. június 13. - Mihály Eszter

A csomagolások okozta hulladék hatalmas terhet ró a környezetünkre miközben bizonyos esetekben a csomagolás elhagyására a megoldás ott van az orrunk előtt. Erre példa az élethez elengedhetetlen víz is. Magyarországon a lakosság 97% hozzáfér az ivóvízhez (1), ennek ellenére az egy főre jutó éves hazai ásványvíz fogyasztás mintegy 120 liter (2), ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy évente több mint 1,5 milliárd PET palackot használunk (3). 

_ab13975.jpg

A vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog és egyre jobban felértékelődő kincs, az ivóvíz társadalmi szintű megítélése mégis alacsony. A környezettudatosság érdekében fontos, hogy megváltozzon a csapvízzel kapcsolatos gondolkodásunk. A már kiépült hazai vízvezetékhálózat nagy terheléstől kíméli meg a környezetünket, ha már csak abból az adatból indulunk ki, hogy Budapesten napi 20 ezer kamionnal kellene szállítani a mindennapi használathoz szükséges vízmennyiséget (4). A vízhálózattal adott a lehetőség, hogy egy fenntartható ivóvízellátási rendszer alakuljon ki. 

A csapvíznek számtalan előnye van a palackozott vízzel szemben, hiszen a vezetékes vízhálózatnak köszönhetően folyamatosan, csomagolásmentesen elérhető a számunkra, míg a palackozott vizek esetén a több száz év alatt lebomló PET palackok előállítása, szállítása, majd az utánuk keletkező hulladék súlyos környezeti terhet jelentenek. A csapvíz ára is jól mutatja, hogy mennyivel alacsonyabban van értékelve, mint a palackozott vizek. Míg az ivóvíz esetén köbméter nagyságrendű vízért fizetünk 400 forintos díjat, addig a palackozott vizek esetén literenként 100 Ft-os értékről beszélünk (5).

A csapvíz megítélésének javításáért indította el a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség a Víz-érték szemléletformáló programot, amiről részletesebben egy korábbi cikkünkben írtunk. 

Az ivóvizek minőségi forrásból származnak, a jelenlegi vízvezetékhálózatban azonban kerülhetnek szennyeződések a vízbe, amiket klórral semlegesítenek, ez megváltoztathatja a csapból kifolyó víz ízét, szagát, azonban ebből a vízből szűrés után visszanyerhetjük a forrásból eredő minőségű vizet. A szűrésnek köszönhetően továbbra is csomagolásmentesen jutunk kiváló minőségű vízhez és így egy fenntartható, egészséges ivóvízellátási rendszer tud kialakulni.

2021-ben ezzel a céllal indult a HELL Floewater márkája is, egy olyan vízszűrő technológia, amely 0,2 mikronméterig képes kiszűrni a fizikai és kémiai szennyeződéseket a vízből a benne lévő értékes, oldott ásványi anyagok kiszűrése nélkül. A technológia jelenleg a vendéglátóipar, a fitness termek, illetve a munkahelyek számára elérhető és mind a környezet, mind a felhasználók számára win-win szituációt jelent. A szűrőrendszerek használatának köszönhetően nem kell szállítani, raktározni a vizet, nem keletkezik hulladék és mindig lesz elegendő víz készleten. A csapvíz szűrése alternatívát jelent azok számára, akik jelenleg ásványvizet fogyasztanak és nem szeretnének hagyományos csapvízre váltani.


A környezeti kihívások kezeléséhez fontos újragondolnunk megszokott rendszereinket és minél szélesebb körben be kell építenünk a körforgásos szemléletet. A technikai újítások mellett maga a szemléletmód és az értékrend az, ami meghatározza, hogy  egy fenntartható rendszer létre tud-e jönni. 


(1) (2) (5) MaSzeSz felmérés:
https://ucanthinkgreen.blog.hu/2023/01/27/nem_tartjuk_igazan_ertekes_eroforrasnak_a_csapbol_folyo_vizet 

(3)https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/7444/legalabb-egymilliard-pet-palack-megy-a-szemetbe-evente-kotelezo-ujratoltest-kovetel-a-greenpeace/ 

(4) https://www.maszesz.hu/tevekenysegeink/viz-ertek-informaciok 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr1018145598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása