U CAN THINK GREEN

A XIXO újabb nagy lépése a környezettudatosság útján

2021. február 16. - Mihály Eszter

Egy alumíniumdobozt csak egyszer kell elsődleges nyersanyag felhasználásával előállítani, hiszen utána akár végtelenszer újrahasznosítható, mégpedig saját funkciójában, italdobozként. Ezzel szemben egy műanyag palack csak maximum egyszer vagy kétszer hasznosul újra élelmiszercsomagolásként, utána már csak például ruhához, bútorhoz, vagy egyéb használati tárgyak előállításához alkalmazzák.

qp_kamion_komp_v01_img_5287_drk_enhancedlogo_small.jpg

A XIXO szénsavas italait többek között ezért töltjük februártól kizárólag aludobozba, kivezetve ezáltal a PET palackot a kategóriából. Lépésünkkel nem titkoltan példát is szeretnénk mutatni, hiszen ma Magyarországon az üdítőitalok túlnyomó többségét műanyag csomagolásban lehet megvásárolni. Cégcsoportunk újabb nagy lépést tett a környezetvédelem és a fenntarthatóság útján.

Földünk és vizeink élővilágát a műanyagszennyezés nagymértékben veszélyezteti. A világon minden percben egymillió darab műanyag dobozos üdítőt értékesítenek. Ez azt jelenti, hogy naponta 1,3 milliárd PET palackot vesznek meg az emberek és dobnak ki. Sajnos csekély mennyiséget gyűjtünk össze szelektíven, de a legfőbb baj az, hogy a műanyagok újrahasznosításához szükséges kapacitások és visszagyűjtési rendszerek híján jelenleg képtelenség a gyártók által kibocsátott mennyiséget teljes mértékben a növekvő termelés ütemében újrahasznosítani.

A HELL csoportnál vállaltuk, hogy 2025-ig egészen 1% alá csökkentjük a PET palackok alkalmazását portfóliónkban. Ezen cél felé haladva, immáron a globálisan legnépszerűbb termékcsoportnál, a szénsavas üdítőknél szüntettük meg ezt a kiszerelést. Ráadásul a világon az első italgyártóként használjuk a norvég Hydro által gyártott, garantáltan legalább 75% újrahasznosított tartalommal bíró alumíniumot csomagolóanyagként aludobozaink esetében.

Az alumínium italdobozok a PET palackokkal szemben – megfelelő gyűjtés és kezelés mellett – akár végtelenszer és teljes mértékben, minőségvesztés nélkül újrahasznosíthatók. Hulladékanyagként is kiemelkedően értékesek az összes többi italcsomagolás között, hiszen gyűjtésük és újrahasznosításuk is a könnyen, hatékonyan oldható meg. 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szelektív hulladéktárolóba dobott egy aludobozt, a gyors újrahasznosítási folyamatnak köszönhetően, akár ismételten alumíniumdobos késztermékként kerülhet a boltok polcaira.

Újrahasznosítása ráadásul 95%-os energiamegtakarítással valósítható meg az elsődleges gyártáshoz képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr9016429164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ema non 2021.02.16. 14:39:51

Ó mily bájos ez a környezetvédelem álcája mögé bújtatott áremelés. Meglesve a mostani árakat egy random webshopban a 1,5 literes szénsavas XIXO 279 Ft, míg az aludobozos 2,5 dl-es 109 Ft. A jövőben így ugyanazt a mennyiséget 654 Ft-ért tudjuk megvenni. Esetleg várható 1,5 literes aludobozos kiszerelés 279-ért? Mert akkor bocsánat, nem szóltam...

Pierr Kardán 2021.02.16. 15:38:48

Szerettem a XIXO teákat, de ha tényleg megcsinálják azt az őrültséget, hogy csakis aludobozban forgalmazzák, akkor búcsút veszünk egymástól :-( A család simán megiszik egy 1,5 literes üveg üdítőt egy ebédhez, vacsorához, nem fogok bohóckodni egy 1,5 literes palack helyett 6 db aludobozzal (ami ráadásul aludobozban háromszor annyiba fog kerülni, mint PET palackban).

Van szerencsére egy tucat másik fajta icetea, marad választék PET palackos kiszerelésből is.

Piaggio 2021.02.16. 19:53:14

@Pierr Kardán: Második bekezdés első mondata az, hogy szénsavas ital! Hol van itt szó teáról, kedves funkcionális analfabéta barátom?

Pierr Kardán 2021.02.16. 20:27:35

@Piaggio: Bocsi, azt írják, hogy "egészen 1% alá csökkentjük a PET palackok alkalmazását portfóliónkban". Elmagyarázom a hozzád hasonló funkcionális analfabéták számára, hogy ez azt jelenti, hogy az ÖSSZES általuk gyártott üdítőitalra igaz az, hogy 1 % alá csökkentik a PET palackba csomagolt árumennyiséget!!!

Mihály Eszter 2021.02.17. 15:59:45

@ema non:

Kedves Ema Non,

köszönjük szépen a kommentedet!

Engedd meg, hogy válaszoljak rá. Az aludobozos termékeink eddig is körülbelül 109-129 Ft-os fogyasztói áron kerültek a boltok polcaira, így ezzel a lépésünkkel nem emeltük meg a XIXO aludobozos termékeink árát. Döntésünknek elsősorban környezetvédelmi és fenntarthatósági okai vannak. A PET-tel szemben az alumínium italdobozok – megfelelő gyűjtés és kezelés mellett – végtelenszer és teljes mértékben, minőségvesztés nélkül újrahasznosíthatók. Hulladékanyagként is kiemelkedően értékes, így visszagyűjtésük és újrahasznosításuk is könnyen és nagy arányban megoldott. Ennek egyik bizonyítéke, hogy a valaha kibocsátott alumínium mintegy 75 százaléka jelenleg is forgalomban van, a hatékony körforgásnak köszönhetően 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szelektív hulladék tárolóba dobta, ismételten alumíniumdoboz készülhet belőle. Ezzel szemben a műanyag hulladék legnagyobb része sosem hasznosul újra, ezzel több száz évig szennyezve az élővilágot.

Terveinkben nem szerepel 1,5 literes aludobozos termékek gyártása, hiszen ez a mennyiség egyszerre már nem lenne könnyen fogyasztható, szemben a 250 ml-es kiszereléssel, ami nagyjából egyszeri fogyasztási adagnak felel meg.

Mihály Eszter 2021.02.17. 16:26:06

@Pierr Kardán:

Kedves Pierre Cardán,

köszönjük szépen a kommentedet!

A PET palackos kiszereléseinket a szénsavas italok kategóriájából vontuk ki, a XIXO jegesteák aludobozos és PET palackos verzióban, továbbra is kaphatóak lesznek kereskedelmi forgalomban. Cégcsoportunk hosszú távú fenntarthatósági fejlődési programjának köszönhetően folyamatosan növeltük portfóliónkban az aludobozos termékek arányát, így tavaly már termékeinek 95%-a alumínium dobozban került forgalomba. Cégünk azt is vállalta, hogy 2025-ig 1% alá csökkenti a PET palackok használatát. Bízunk benne, hogy a döntésünket fogyasztóink is értékelni fogják és együtt tehetünk egy fenntarthatóbb jövőért.

ema non 2021.02.17. 16:43:36

@Mihály Eszter:

Kedves Eszter!

Szerintem igen sok magyar család anyagi helyzetéből fakadóan választja az olcsóbb nagyobb kiszerelésű termékeket. Mint más hozzászóló is említette, egy család egy ebédnél minden gond nélkül elfogyaszt egy 1,5 literes kiszerelésű üdítőt. Ezt a XIXO termékeiből a jövőben csak jelentősen magasabb kiadás mellett tudná csak véghez vinni. Amit sajnos sokan nem engedhetnek meg maguknak, pedig lehet hogy eddig pont a kedvezőbb árak miatt választották a XIXO termékeit más konkurens "vezető" márkák helyet. A jövőben még azok is olcsóbban beszerezhetők lesznek.

A másik a praktikusság. Ha csak magamból indulok ki, a 2,5 dl egy felnőtt számára nem túl praktikus mennyiség. Személy szerint én kb 3-3,5 dl folyadékot szoktam egy étkezés után elfogyasztani. A nagyobb kiszerelésű, visszazárható palackból annyit töltök magamnak amennyit szeretnék. Az alu palackokból egy doboz kevés, kettő meg sok. És mivel visszazárni sem tudom rendesen, így mire legközelebb innék belőle már "kimegy belőle a szénsav", a teáknál persze ilyen probléma nincs..

Sajnálatos , hogy terveik között nem szerepel a nagyobb kiszerelés. Pedig az lenne az igazi innováció, ha kihoznának egy 2 L-es, strapabíró, visszazárható alu palackot kb 300 Ft környékén...

Denise Hogyisdugják 2021.02.18. 12:44:41

nem vágom le, hogy az aludoboz miért jobb a környezetnek, mint a jó öreg üveg? az aludoboz begyűjtése, újrafeldolgozása szerintem jobban terheli a környezetet.
persze én csak kibickedek, leginkább a hagyományos vízben és nyaranta a hideg sörben bízom.
süti beállítások módosítása