U CAN THINK GREEN

A teljes igazság az újrahasznosításról

2021. július 15. - Mihály Eszter

Az elmúlt években léptem-nyomon találkozhatunk mindennapjainkban a szelektív szemetesekkel és a jól ismert újrahasznosítható jellel. De vajon tényleg mindent újrahasznósítanak amire ráteszik ezt a jelet? Azt tudjuk, hogy a világon gyártott műanyagmennyiségnek csupán 9%-át hasznosították újra. Nem túlságosan reklámozott tény azonban, hogy 1 db műanyag palack előállításhoz háromszor annyi víz szükséges, mint amennyi vizet töltenek bele. Tehát egy 1 literes PET palack előállításhoz 3 liter vízre van szükség. Az alumínium magas visszagyűjtéséi arányának és újrahasznosított tartalmának köszönhetően egy italdoboz előállításának ökológiai lábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint egy azonos űrtartalmú PET palacké. Az Európai Unió előrása szerint 2030-tól a PET- palackok előállítása során 30%-ban úrjafeldolgotott műanyagokat kell felhasználni.

Ingyenes stockfotó alacsony szögű felvétel, alacsony szögű fényképezés, éghajlat témában

Az aludobozoknál már most, 10 évvel korábban több, mint kétszerese, ami azt jelenti, hogy az alumínium doboz fenntarthatósága szempontjából a legmegfelelőbb és legkorszerűbb italcsomagolás, ahogy azt már több gyártó is felfedezte. A Heineken 2021-re kivezette PET palackos termékeit a kínálatából, a Hell Energy Magyarország 2021-re a XIXO márkájában a szénsavasüdítőit csak alumínium csomagolásba tölti.

A WRAP brit non-profit társaság tanulmányt készített bizonyos anyagok teljes életciklusáról, mivel többször felmerült a kérdés, hogy "környzetvédelmi szempontból megéri-e az újrafeldolgozás?". A tanulmány alapján a WRAP kiszámította, hogy Nagy-Britannia újrafeldolgozási erőfeszítései évi 10-15 millió tonnával csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását ez az érték megfelel annak, mintha durván 3,5 millió autót vonnának ki a forgalomból. Hasonlóan, Amerika Környezetvédelmi Hivatala úgy becsüli, hogy az újrafeldolgozás 2005-ben 49 millió tonnával csökkentette az ország szén-dioxid kibocsátását.

Az újrahasznosításnak más előnyei is vannak. Ezzel megőrizzük természeti erőforrásainkat, csökkentjük a szemétlerakókon felhalmozódó szemetet vagy annak elégetését. Emelett energiát takarítunk meg és csökkenthetjük az üvegházhatású gázok és a szennyezés kibocsátását.

Az alumínium újrafeldolgozásával például 95%-kal csökkenthetjük az energia felhasználást, ez az érték messze a legjobb más anyagokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy az alumínium doboz újrahasznosíthatósági szempontjából a legmegfelelőbb és legkorszerűbb italcsomagolás. Ezt bizonyítja az is, hogy a valaha gyártott alumínium 75%-a ma is forgalomban van, ami egy elképesztően kiamagsló arány!

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr9916627388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása