U CAN THINK GREEN

A Föld órája

Szánj rá Te is egy évben 60 percet!

2022. március 29. - Mihály Eszter

Biztosan Ön is hallott már róla, hogy a Föld órájának napján március utolsó szombatján egy órára az este folyamán le kéne kapcsolni a lámpákat, elektromos berendezéseket minden háztartásban.  De gondolkozott már azon miért van ez?

pexels-porapak-apichodilok-346885.jpg

Az eseményt a WWF (World Wide Fund for Nature) hozta létre egy egyszerű és nemes céllal, mégpedig, hogy az emberek legalább egy évben 1 órára eltöprengjenek az éghajlatváltozáson. Ez egy önkéntes kezdeményezés, mely felhívja a figyelmet a fenntartható életvitel fontosságára, illetve az ökológiai lábnyomunk csökkentésére. A feladat egyszerű: március utolsó szombatján háztartásunkban 1 órára kapcsoljunk le minden olyan elektromos eszközt, ami nem létfontosságú.

pexels-pixabay-41949.jpg

Az első megrendezett alkalom 2007-ben volt, ekkor még csak Ausztrália területén oltották le a villanyokat. A következő alkalommal 2008-ban már nemzetközivé vált az esemény, napjainkban a világ számos részén takarékoskodnak az árammal ezen alkalomból. Az eseményhez több nagyváros is csatlakozott. Többek között Sydney-ben az Operaház, New York-ban az Empire State Building, San Francisco-ban a Golden Gate híd, Rómában a Colosseum, Svédországban a Royal Castle, Londonban a Big Ben, Párizsban az Eiffel torony, Kínában a Nagy Fal és még számos épület különböző kontinensekről. Az eseményt az online tér, illetve az online hirdetés tette lehetővé, még olyan cégóriások is csatlakoztak, mint a Google, aki sötét előlappal köszöntötte felhasználóit.  Magyarország számos pontján is észlelhető volt a lekapcsolás, Budapest több látványossága is sötétbe borult 60 percre, mint például Budán a Várnegyed. Az idei Föld Órája eseményen különböző kihívásokkal is találkozhattunk, ehhez fontos volt a regisztrálás, ezt egyénileg vagy a településünk részeként is megtehettük. Az alkalmon keresztül lehetőség nyílt természeti értékeink megóvására támogatást is nyújtani.

A klímaváltozás napjaink égető problémája. Földünk átlag hőmérséklete ugyanis rohamosan növekszik, melyet számos emberi tevékenység okoz. Ezek közül a legjelentősebb a közlekedés, a túlfogyasztás, az erdők kitermelése, a füstkibocsátás, haszonállattartás. Ha a tendencia nem javul az számos veszélyt hordoz magával ilyen a szélsőséges időjárási viszonyok, gyakori hőhullámok, árvizek keletkezése. Ez ellen a mi feladatunk tenni, valamint fontos a vállalatok fenntartható irányítása is, különböző egységes jogszabályok létrehozása, ezáltal a különböző iparágak gyárainak káros anyag kibocsátásának korlátozása. Ezek mellett javulást érhetünk el a mindennapi életünk során, ha a káros tevékenységeinket megszüntetjük vagy helyettesítjük egy fenntartható alternatívájával.

pexels-markus-spiske-2990650.jpg

A kedvezményezés 16 évvel ezelőtt egy remek ötlettel indult egy nemes cél elérése érdekében, mely a mai napra világméretű összefogássá nőte ki magát. Ezt a tendenciát a bolygónk jövője érdekében folytatnunk is kell, ha már teljesen megállítani nem is tudjuk, legalább visszafogjuk a globális felmelegedést, hogy egy fenntartható Világban élhessünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr3717792323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása