U CAN THINK GREEN

Hogyan működik itthon egy alumínium visszagyűjtő telep?

2022. október 12. - Mihály Eszter

intermetal_blog_2.png

Az ország legnagyobb italos dobozokat visszagyűjtő cége az Inter-Metal Recycling Kft. éves szinten több mint 3000 tonna aludobozt gyűjt vissza. A telep működéséről és magáról az alumínium újrahasznosításról, annak fontosságáról beszélgettünk dr. Vitányi Mártonnal, az Inter-Metal Recycling Kft. cégvezetőjével.

Mennyi alumínium hulladékdoboz keletkezik itthon éves szinten?

Magyarországon évente összesen 18.000-20.000 tonna hulladékdoboz kerül forgalomba, de csak 40% kerül ebből a óriási számból visszagyűjtésre. A többi lerakóba, égetőbe kerül, így ezekből a dobozokból sose lehet újra termék, pedig az alumínium végtelenszer megújuló alapanyag. Ennek az oka a szelektív hulladékgyűjtés hiányossága. Az országban az Inter-Metal Recycling a legnagyobb italosdoboz visszagyűjtő cég, évente körülbelül 3000 tonna aludobozt gyűjtünk vissza. Gyártóktól, termelőktől, szolgáltatóktól, fémkereskedőktől, a lakosságtól és a közszolgáltatói szegmensből érkezek a telepre az alumínium hulladékok. Ez a szám nővelhető azzal is, ha lakossági szinten figyelünk arra, hogy az aludobozok a megfelelő szelektív kukába kerüljenek. 

Hogyan zárul az alumínium körforgása?

Az alumíniumdobozok átmennek egy válogatósoron, ahol a vas dobozokat, illetve a szemetet kiszedjük a dobozok közül, majd bálázzuk őket. A leválogatott dobozokat bálázva külföldre szállítjuk alumínium kohokba, a HELL esetében például a németországi Speira üzemébe. Itt az öntödei feldolgozás után többek között vékony alumínium lemez készül belőlük, úgynevezett újratermék, amiből Szikszón újra aludobozok készülnek. 

Gyűjtenek egyéb típusú hulladékokat is? 

Az alumínium hulladékok mellett, egyéb fém hulladékokat is gyűjtünk, vasat és színesfémet, emellett elektronikai hulladékok, akkumulátorok is kerülnek hozzánk, illetve kis mennyiségben gyűjtünk papírt és műanyagot is. Az említett kategóriák gyűjtőfogalmak, amik alkategóriákra bonthatóak. Mi ezek alapján válogatjuk szét a hulladékokat, alumíniumból például 20 fajta kategóriára csoportosítunk. 

A csepeli telepünkön hulladékelőkezelés, minőségjavító és átalakító tevékenységeket végzünk, hogy a hulladékok újrahasznosításra alkalmasak legyenek. Igyekszünk korszerűsíteni a berendezéseinket, hogy minél energiahatékonyabban működjön a telep. Emellett most napelemes beruházások is zajlanak, hogy az üzemünket megújuló energiaforrásból tudjuk fenntartani. 

2024-ben tervezetten elindul az országos betétdíjas rendszer, ez milyen hatással lesz az alumínium feldolgozásának a piacára? 

A 2024-ben bevezetésre kerülő betétdíjas rendszer bevezetésével a visszagyűjtési arány  becsléseink szerint 80-90%-ra fog emelkedni, ez óriási előrelépést jelent az aludobozok reciklizálásában. A visszagyűjtés komoly logisztikát igényel majd, ami a hulladékgazdálkodási szektor jelenlegi protokollját jelentősen átalakítja majd. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr6517952454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása