U CAN THINK GREEN

Viszlát egyszer használatos műanyagok!

2021. június 24. - Mihály Eszter

A Műanyagmentes Júliussal éppen egybeesve, 2021. július 1-jén lép hatályba az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló 2020. évi XCI. törvény. A törvénnyel a 2019-ben kiadott Európai Uniós irányelv kerül hazai jogrendbe illesztésre, és ezzel módosításra kerül két korábbi hazai törvény, a környezet védelmének általános szabályairól szóló, illetve a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvények. 

Ezen új törvény elsődleges célja természetesen az egyszer használatos műanyagok betiltása, a tiltás azonban nem vonatkozik minden egyszer használatos műanyagra, csupán azon termékekre, melyek jelenleg rendelkeznek már piacon lévő, megfizethető árú helyettesítési alternatívával. Az előbbi kikötés alapján tehát a következő műanyag termék forgalomba hozatala kerül betiltásra júliustól: fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, itlakeverő pálcikák, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák és az expandált polisztirólból készülő étel-, és italtartó edények, valamint azok fedelei és kupakjai is. 

Megfigyelhető, hogy néhány igen jelentős környezetterheléssel bíró műanyag termék nem esik a szabályozás hatály alá, ilyenek például a könnyű műanyag hordtasakok, a műanyag italtartók és palackok, illetve a nagy százalékban műanyag alapanyagból készülő női higiéniás termékek. Ezek kivezetése az imént felsorolt termékek széleskörű elterjedtsége miatt sokkal jelentősebb volumenű feladat lesz, addig is azonban a törvény megfogalmaz néhány olyan szabályozást is, melyek az ezen termékek forgalomba hozatalának korlátok közé szorítására törekszenek. Emelkednek például az egyes műanyag csomagolóanyagokra vonatkozó termékdíjtételek, valamint szigorúbb jelölési és gyártásra vonatkozó követelmények is hatályba lépnek. Érdekesség, hogy termékdíj vonatkozik a biológailag lebomló műanyag hordtasakokra is.

A fentiekben részletezett törvény hatályba lépése már biztos, annak részletei ismertek, azonban az egyelőre még kérdéses, hogy ez milyen következményekkel, konkrét változásokkal fog járni a jövőt illetően. Jelentős alkalmazkodásra az egyszer használatos műanyag termékeket gyártó vállalatoknak, illetve a vendéglátóipari cégeknek kell készülniük, ők azok akiket a műanyag tányérok, poharak, evőeszközök és szívószálak betiltása érzékenyen fog érinteni. Az Indepack Kft. által végzett felmérésből kiderül ugyanis, hogy a vendéglátósok közel 42%-a használ jelenleg kizárólag műanyag csomagolóeszközt. 

De milyen alternatívák léteznek ezen vendéglátóipari cégek számára? A már említett felmérésből az is kiderül, hogy 40%-uk használ lebomló/környezetbarát csomagolást is, így feltételezhetnénk, hogy a biológiailag lebomló műanyagok egy olyan alternatívát kínálhatnak, melyek szélesebbkörű elterjedése révén fenntarthatóbb irányba tehetne lépéseket a vendéglátóipar. A bioműanyagok azonban többnyire hamis biztonságézetet nyújtanak csupán, hiszen még ha valóban környezetbarátabb alapanyagokból is készítik őket (mint például a PLA-t vagy a PHA-kat), többségüket ipari komposztálás útján lehet csak lebontani, melynek visszagyűjtési infrastruktúrája viszont jelenleg még nem kiépített. Egy fenntarthatóbb megoldás lehet a többször használatos csomagolóeszközök használata, melyekhez szükséges lehet egy komplex elviteles rendszer kiépítése, hogy minél gördülékenyebben lehessen használni a többször használatos étel-, és italtartó dobozokat. Ilyen kezdeményezések hazánkban igen kis számban találhatók még, de ezen kevesek egyike például a Felelős Gasztrohős Alapítvány által indított RAKUN Dobozközösség.

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr716603696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása