U CAN THINK GREEN

Két éves a HELLoALU

2024. január 19. - Mihály Eszter

A HELL ENERGY HELLo ALU szemléletformáló programsorozatának keretében 2023-ban olyan edukációs aktivitások valósultak meg, amelyek minden fogyasztói korosztályt más-más programmal szólítottak meg. Az év elejétől sorban haladva a középiskolás, majd az egyetemista és a fiatal felnőtt korosztályt végül a felnőtteket vontuk be az oktató, aludoboz visszagyűjtő aktivitásokba.

 HELLo ALU! iskolai aktivitás miskolci középiskolákban

2023 tavaszán információs táblákkal ellátott hulladékgyűjtő szigeteket helyeztünk ki hét miskolci középiskolában azzal a céllal, hogy a fiatalok a műanyag, az alumínium és a papír hulladék környezeti hatásáról és újrahasznosításáról kapjanak megfelelő információkat. A több száz kihelyezett gyűjtőpont mellett tanórák keretében is beszélgettünk a diákokkal a különböző hulladéktípusokról és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Emellett diákok százai válaszoltak kérdéseinkre a fenntarthatósághoz kapcsolódó tudásukról, érzéseikről egy online kérdőív keretében. A felmérés eredményei alapján is látszik, hogy a fiatalok nagyon nyitottak és fogékonyak a fenntarthatósági témákkal kapcsolatban, ami megerősíti az edukáció elengedhetetlen szerepét.

Aludoboz visszagyűjtés a Miskolci Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen

A Fenntarthatóság Hetén ápr. 24. és 28. között a Pécsi Tudományegyetemen rendeztük meg a “Nagyobb dobás, mint gondolnád!” aludoboz visszagyűjtő aktivitást. A kitelepülés központi eleme az aludoboz gyűjtőfal volt. Az egy hetes visszagyűjtési program alatt a lelkes fiatalok több ezer aludobozt gyűjtöttek össze.

A pécsi egyetemi aktivitással egyidőben a Miskolci Egyetemen is elindult az aludoboz visszagyűjtő és edukációs program. Az egyetem 5 központi helyszínén egy hónapra visszagyűjtő pontokat hoztunk létre. Ehhez a korábbi villamosmegálló kampány keretében használt paneleket alakítottuk át egyedi mobil gyűjtőfallá. A hallgatók ösztönzéseképpen pihenő sarkok kialakítását ígértük az egyetemen az összegyűjtött dobozok számának függvényében. Az aktuális állást a fiatalok a HELLo ALU oldalán tudták nyomon követni. A diákok túlszárnyalták a kampány elvárásait, így több ”chill zónával” is gazdagodott az egyetem.

Mindkét egyetemi aktivitás során egy online kérdőíves felmérés keretében megkérdeztük a hallgatókat, hogy hogyan élik meg a klímaváltozás problémáját, mennyire tudatosak vásárláskor és mennyire tartják fontosnak a szelektív hulladékgyűjtést. Több száz magyar és külföldi egyetemista töltötte ki a kérdőívet. Bővebben itt olvashatsz róla.

Dobozgraffiti fal a fesztiválokon

Az idei fesztiválszezonban egy igazán látványos szemléletformáló aktivitás valósult meg az EFOTT és a Campus fesztiválon. Az aludoboz visszagyűjtő aktivitás középpontjában egy 5 méter széles és 2 méter magas dobozgraffiti fal állt. A fal egy olyan pixelekből álló kép kerete volt, amelynek a képpontjait a visszagyűjtött aludobozok alkották. A fesztiválozók maguk is megfesthették az üres aludobozaikat. Az aktivitás egyszerre volt aludoboz visszagyűjtés és egy közösségi, élményalapú program is. A program eredményeként az EFOTT-on és a Campus fesztiválon több ezer aludobozt gyűjtöttek vissza a fesztiválozók.

HELLo ALU aludoboz visszagyűjtés a Jabil-ban

A HELLo ALU program következő aktivitásának célcsoportja a munkavállalók voltak. A projekt keretében egy kiemelt partnerünkkel, a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel működtünk együtt. A nemzetközi nagyvállalat tiszaújvárosi telephelyén szerveztünk aludoboz visszagyűjtő aktivitást dolgozói számára. A négy hétig tartó aktivitás során két visszagyűjtő automata került kihelyezésre, így a dolgozók bármikor leadhatták üres aludobozaikat, ezzel egy gyáron belüli zárt láncú visszaforgatást valósíthattunk meg. A figyelemfelkeltő aktivitásnak köszönhetően a munkavállalók megismerhették, hogy miért is fontos körforgásban tartani az alumíniumot. A kezdeményezés végére több ezer aludoboz gyűlt össze, amelyeket újrahasznosításra küldtünk.

Fenntartható italcsomagolások bemutatása a Planet Budapesten

Az immár hagyományteremtő Planet Budapest fenntarthatósági expo és élményprogramon a HELL ENERGY is részt vett kiállítóként és előadóként egyaránt. A rendezvényen a HELL fenntartható italcsomagolási megoldásait, a végtelenszer újrahasznosítható aludobozt és a  csomagolásmentes szűrt vizet, a Floewatert mutattuk be.

2023-as elismeréseink

Az immár 2 éve indított HELLo ALU program 2023-ban is számos hazai díjban részesült, elnyerte többek között a Marketing Diamond Awards kitüntetését, a Magyar Marketing Szövetség Zöld Kommunikációs Díját és a Fenntarthatóság Szimbóluma elismerést, valamint harmadjára hozhattuk el a CSR Hungary Díját is.  Büszkék vagyunk arra, hogy egyedüli magyar vállalatként a HELL ENERGY HELLo ALU kampányával a nemzetközi Global Good Awards elismerését is elnyertük.

Az elkövetkezendő időszakban a HELLo ALU program keretében további izgalmas szemléletformáló aktivitásokkal készülünk, hogy közösen haladhassunk tovább a fenntartható, körforgásos gazdaság felé!

 Az aktuális programokról a HELLo ALU oldalán tudsz tájékozódni!

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr6318306687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása