U CAN THINK GREEN

Az alumínium szerepe a körforgásos gazdaságban

2023. július 17. - Mihály Eszter

A Circular Aluminium Action Plan szerint az alumínium kulcsfontosságú szerepet játszhat Európa klímasemleges és körforgásos gazdaságra való átállásában.

A körforgásos gazdasági modell egy olyan rendszerszemlélet, amiben nem keletkezik szemét, hanem minden újrafelhasználásra, újrahasznosításra, újrafeldolgozásra kerül, vagyis benne marad a körforgásban (1). Ehhez jól átgondolt tervezés szükséges, ami termékek gyártása esetén a termék utóéletét is figyelembe veszi. A természetes és az ipari alapanyagoknál eltérő módszerek vannak arra, hogy minél tovább a körforgásban lehessen tartani őket. Ezekről a módszerekről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz. 

alu_circular_economy_1.png

Az alumínium dobozok átlagosan 71 százalékát hasznosítják újra világszerte 

Az alumínium számos jó tulajdonságával egy olyan ipari anyag, ami 100%-ban és végtelenszer újrahasznosítható minőségromlás nélkül. Ez azt jelenti, hogy akárhányszor hasznosítjuk újra mindig ugyanolyan jó minőségű alumínium készül belőle. Ezen tulajdonságának köszönhetően a valaha legyártott alumínium 75% ma is forgalomban van. Az újrahasznosításnál egy fontos szempont az is, hogy mennyi energiát igényel a folyamat, jobban terheli-e a környezetet, mint hogyha új alapanyagot állítanánk elő. Az újrahasznosított alumínium előállítása azonban 95%-al kevesebb energiát igényel mint az új gyártása, ezért tökéletes alapanyagként szolgálhat a körkörös gazdasági rendszernek. 

A HELL aludobozai az alumínium újrahasznosítás terén piacvezető Hydro CIRCLAR alumíniumból készülnek és garantáltan legalább 75%-ban újrahasznosított alumíniumot tartalmaznak. A fennmaradó 25%-ot egyrészt további újrahasznosított fogyasztói és gyártási hulladék, másrészt pedig megújuló energiával előállított elsődleges fém alkotják. Egy az italos dobozok újrahasznosításáról szóló kutatása kimutatta, hogy az alumínium dobozok átlagosan 71 százalékát hasznosítják újra világszerte, 34 százalékkal többet, mint az üveg vagy a PET műanyag csomagolások esetén (2). Hogy a magas újrahasznosítási arány mellett még miért az alumínium a legjobb italcsomagolás, arról ebben az összehasonlításban olvashatsz. 

Az alumínium jövője

Az International Aluminium Institute (Nemzetközi Alumínium Intézet, röviden IAI) szerint a közlekedésben, az építőiparban, a csomagolóiparban és a megújuló energiaforrásokban betöltött központi szerepe miatt az alumínium iránti kereslet 2050-ig várhatóan 81 százalékkal fog növekedni (3). Ez a rendszer azonban csak akkor fenntartható gazdaságilag és a környezet számára is, ha növeljük az alumínium visszagyűjtését és körforgásban tartását. A használt alumínium összegyűjtése és újrafeldolgozása ma már az ipar egyik prioritása, az IAI becslése szerint azonban évente még mindig 7 millió tonna alumínium vész el (4). A Circular Aluminium Action Plan (Körforgásos Alumínium Cselekvési Terv) által felvázolt szcenárióban az évszázad közepére az alumíniumszükségletünk 50 százalékát a fogyasztás utáni alumíniumból fedezhetnénk (5), vagyis az újrahasznosított alumíniumból.

Az alumínium újrahasznosítása számos lehetőséget tartogat a körforgásos gazdaságra történő átálláshoz, mindemellett minél hatékonyabb visszagyűjtése kihívásokkal is jár, amikhez megfelelő rendszereket kell kiépíteni. Ehhez például az Alufoil, az Európai Alumíniumfólia Szövetség olyan kezdeményezéseket szorgalmaz, amelyek célja, hogy optimalizálják az eldobott fólia újrahasznosítását, amelyet általában elégetnek és energiává alakítanak (6). 

 


(1)

https://ellenmacarthurfoundation.org/topics/circular-economy-introduction/overview 

(2) (3) (4) (6)

https://www.ft.com/partnercontent/international-aluminium-institute/closing-the-loop-how-to-improve-aluminiums-circularity.html

(5) 

https://european-aluminium.eu/wp-content/uploads/2022/08/2020-05-13_european-aluminium_circular-aluminium-action-plan_executive-summary.pdf 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr1218168919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása