U CAN THINK GREEN

Mitől körforgásos egy gazdaság?

2023. március 27. - Mihály Eszter

Jelenlegi gazdaságunk főként lineáris rendszerben működik, vagyis a földből kitermelünk anyagokat, ezeket feldolgozzuk, majd ha már nincs rájuk szükségünk eldobjuk őket. Ebben a rendszerben hatalmas mennyiségű szemét jön létre. A globális nyersanyag kitermelés meghaladja a népességnövekedést és ez a kereslet túllépi bolygónk határait. 

A körforgásos gazdasági rendszer egy olyan szemléletmód, amelynek a célja, hogy az anyagáramlás zárt rendszerben történjen, vagyis ne a Földtől kelljen folyamatosan új nyersanyagokat elvennünk és ne keletkezzen olyan hulladék, amely ne lehetne ismét a körforgás része. Jelenlegi globális gazdaságunk csak 7,2 % körforgásos, ez az érték 5 évvel ezelőtt még 9,1% volt. Ez a csökkenés megkérdőjelezi, hogy a hangzatos ígéretek mögött valós változások vannak-e. 

A körkörös szemlélet elterjedése és a globális gazdaságba történő jelentősebb beépülése nagy lehetőséget tartogat a jelenleg kibillent egyensúlyi állapot stabilizálására.

A körkörös szemléletmód egy átfogóbb, hosszú távú gondolkodást kíván, amiben már a termék tervezésénél a beszerzéstől kezdve a termék utóéletéig az egész folyamatot át kell gondolni. 

 

circular_economy_butterfly_diagram_1.png

 

Ipari anyagok körforgásban tartása

Hasznosítsd újra

Két fajta anyagot különböztetünk meg, ipari és természetes anyag. Ipari anyagokhoz sorolunk mindent, ami nem komposztálható. Az ipari anyagoknál az újrahasznosítás az egyik módja az anyag újra felhasználásának. Például az alumínium minőségromlás nélkül, végtelenszer újrahasznosítható, így örökéletű. Más anyagok, mint például a műanyag, csak minőségromlással típusától függően korlátozottan hasznosíthatóak újra, ezért fontos végig gondolni, hogy az adott terméknél melyik alapanyag a leginkább környezetbarát megoldás. Az újrahasznosítás segítségével a már használt alapanyagokat használjuk fel az új termék alapanyagának gyártásához.

Használd újra

Egy további eszköz, amivel sok pénzt, nyersanyagot és energiát lehet spórolni, ha konkrétan a régi terméket használjuk fel az új termékhez, így az anyagunk már egyből a termék gyártásánál kapcsolódik vissza a körforgásba, például amikor használt motorokat dolgoznak fel új motorok készítéséhez.

Javítsd meg, tartsd karban, add el

Bizonyos termékek esetén, például elektronikai eszközöknél, ruháknál van rá mód, hogy megjavítsuk, karbantartsuk a használatban lévő termékeket, ezzel növelve élettartalmukat. A használt, de még jól működő, jó állapotú, értékes nyersanyagból és energiából előállított eszközök eladása szintén egy nagyon jó lehetőség arra, hogy minél tovább használatban legyenek. Szintén a körkörös szemlélet része a termékek bérlése, bérbeadása, aminek köszönhetően kevesebb termék előállítására van szükség, illetve ez esetben a gyártóknak is az a céljuk, hogy minél fenntarthatóbb terméket hozzanak létre, hiszen nem eladják, hanem bérbe adják azokat. Ezekkel a módszerekkel mind-mind a gyártandó termékek mennyiségét csökkentjük és a legyártott termékek élettartamát, kihasználtságát biztosítjuk.

Vállalatok ökodesignja is fontos, olyat nyújtsanak a fogyasztónak, ami javítható/újrahasználható/újrahasznosítható

Természetes anyagok körforgásban tartása

A természetes, komposztálható anyagok közé nem csak az élelmiszerhulladékok tartoznak, hanem például a természetes anyagból, lenből, pamutból készült textíliák vagy éppen a fa tárgyak is. A biológiailag lebomló anyagok jelentős részének rövid az élettartama, hamar visszakerülnek a körforgásba a komposztálásnak köszönhetően. Vannak azonban olyan természetes anyagok is, amiknél az ipari anyagokhoz hasonlóan szintén fontos cél, hogy minél tovább használjuk őket, akár átalakítva új funkciót találva nekik. Erre jó példa, amikor egy régi ruhadarabból táska készül vagy egy fa bútort alakítunk át, újítunk fel. A biológiailag lebomló anyagok komposztálásának nagyon fontos szerepe van a talaj regenerálásában, hogy azok az anyagok, amiket egyszer elvettünk a földből visszakerüljenek oda és táplálják azt. 

A körforgásos gazdaság eszközeinek beépítése egy-egy vállalat működésében nagyban függ az iparágtól is. Jelenlegi gazdasági tevékenységünk alapvető átalakítására van szüksége a globális szintű változáshoz. A Circularity Gap Reporting Initiative egy olyan kezdeményezés, ami ezt az átállást igyekszik segíteni. Az idén megjelent Global Circularity Gap Report egy olyan jelentés, mely a jelenlegi globális gazdaság helyzetét elemzi a körforgásos gazdaság tekintetében és iránymutatások kidolgozásával tesz javaslatot az egyes országoknak. A teljes riport itt érhető el.

Források:

https://ellenmacarthurfoundation.org/topics/circular-economy-introduction/overview

https://www.deloitte.com/global/en/issues/climate/global-circularity-gap.html

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr2618081564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása