U CAN THINK GREEN

“A körforgásos gazdaság maga a CHEP üzleti modellje.”

2023. december 12. - Mihály Eszter

A CHEP raklap bérbeadással foglalkozó nemzetközi vállalat partnereinek segít csökkenteni a széndioxid kibocsátását, emellett nagy hangsúlyt fektet saját fenntarthatósági törekvéseire is. Az ausztrál gyökerű Brambles tulajdonában lévő vállalat több mint 70 éve működteti a világon körkörös gazdaságon alapuló rendszerét. Barla-Szabóné Illés Nórával, a CHEP Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a vállalat fenntarthatósági céljairól és a CO2 kibocsátás csökkentésének lehetőségeiről a logisztikában. 

Hogyan épül a CHEP üzleti modellje a körforgásos gazdaság szemléletre? Milyen szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek?

A körforgásos gazdaság gyakorlatilag maga a CHEP üzleti modellje. A világon mindenhol jelen vagyunk és gyártókkal, kereskedőkkel dolgozunk együtt. Az üzleti modell azon alapul hogy raklapokat adunk bérbe, jellemzően fa raklapokat, főként élelmiszergyártóknak. Ezek a vállalatok elszállítják a raklapjainkon a termékeiket a kereskedőkhöz, akiktől mi begyűjtjük, és ellenőrizzük, szükség esetén megjavítunk a raklapokat. Ennek a folyamatnak köszönhetően nem keletkezik hulladék. A már nem javítható fa elemek is újrahasznosításra kerülnek, daráljuk, komposztáljuk vagy egyéb módon hasznosítjuk őket. Ez a fizikai körforgásos modell jellemzi az üzleti modellünket. 

Az alapanyagok kiválasztásakor is nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra, ezért fenntartható erdőgazdálkodásból származó, magas minőségű faanyaggal dolgozunk. Hiszünk abban, hogy a magas minőségű alapanyag környezetkímélőbb megoldás, hiszen így tartósabb és hosszabb ideig újrahasznosítható raklapokat tudunk gyártani. 

chep_model.png

CHEP üzleti modell
Forrás: CHEP Magyarország

Az egyszer használatos, illetve a csereraklaphoz képest mennyivel és milyen területeken csökkenthető a környezeti terhelés az Önök által kidolgozott “Megosztás és újrafelhasználás” módszerével?

Ehhez elsőként szeretném röviden összefoglalni, hogyan működik a hagyományos csereraklap és az egyszer használatos raklap modellje. Vannak olyan gyártók, aki alapból egyutas raklapokat használnak, amiből rögtön hulladék lesz egy használat után. A másik esetben a csereraklapoknál áruátvételkor a kereskedő átveszi a raklapokon lévő termékeket és cserébe jó esetben ugyanolyan minőségű és mennyiségű raklapot ad a gyártónak, amit ő visszaszállít a telephelyére. Ez az üres raklapokkal történő visszaút rengeteg felesleges szén-dioxid kibocsátást jelent.

Működési modellünk alternatívát kínál a hagyományos raklaptulajdonlási megközelítéssel szemben, csökkentve az ügyfelek különféle kapcsolódó kiadásait, beleértve a beszerzést, tárolást és javítást.

A szállítási folyamatból adódó CO2 kibocsátás akár 60-70%-al csökkenthető a CHEP raklap bérlés modelljével, amelyet nyomon követünk ügyfeleink számára. Partnerünk a HELL ENERGY Magyarország Kft. 2022-ben több mint 164.000 kg-al csökkentette a szállításból adódó emissziót a raklapbérleti szolgáltatásunknak köszönhetően. Emellett az is bizonyított, hogy ha jó minőségű a raklap, akkor kevesebb selejt, szállításból adódó élelmiszer hulladék, és csomagolási hulladék keletkezik. 

A megosztáson alapuló módszerünk egy következő szint, amellyel tovább tudjuk csökkenteni a szállításból adódó kibocsátást. Szállítási együttműködéseket tudunk kötni a partnereinkkel, amelyeknek a keretében összeszervezzük az üres raklapok szállítását, így akár ők is tudnak segíteni a raklapok visszagyűjtésében.

chep_1.jpg

chep_2.jpgHELL ENERGY Fenntarthatósági tanúsítvány

Miről szól a Hulladék Nélküli Világ ügyfélprogram?

Ha valaki az ügyfelünk lesz, akkor az úgynevezett visszfuvar, vagyis az üres raklapok visszaszállítása, az első, amit biztosan megspórol. A második lépés a széndioxid kibocsátá

csökkentéséhez pedig a Hulladék Nélküli Világ program. Olyan további kérdésekben nyújtunk segítséget a program keretében tanácsadással és workshopokkal partnereinknek, mint a rendszerben keletkező selejtek csökkentése, vagy épp a szállítás optimalizálása az imént említett szállítmányozási együttműködéseknek köszönhetően.

Milyen rövid távú célkitűzései vannak a CHEP-nek, amivel szeretnék a vállalat környezeti terhelését tovább csökkenteni? Milyen lépéseket tesznek a célok elérése érdekében?

A CHEP-nél az a törekvésünk, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a bolygóra és a társadalomra, úttörő szerepet töltsünk be a körforgásos ellátási láncok fejlesztésében. 

Magyarországon csatlakoztunk a Lean and Green programhoz, ami adott egy keretrendszert számunkra a további fejlődéshez. Készítettünk egy akciótervet, amelyben kidolgoztuk, hogy 2020 és 2025 között milyen lépésekkel szeretnénk csökkenteni a CO2 kibocsátásunkat. 

A terv összesen 3 pillérre épül. Itt az a nagy különbség, hogy eddig a partnereink szállításból adódó szén-dioxid kibocsátásáról volt szó, itt pedig azt vizsgáltuk, hogy mi magunk a saját operációnkban mit tudunk még tenni. Ehhez kevesebb szállítási kilométerre vagy optimálisabb rakodótér kihasználtságra lesz szükség. Utóbbi cél eléréséhez 30%-al szeretnénk növelni raklapbegyűjtéskor a a raktérkihasználtságát. Ehhez nagyon fontos lépés az együttműködések kialakítása és a tudatosság növelése a lánc szereplői között. 

Európai és hazai szinten milyen trendeket lát a fenntarthatóbb szállítmányozási megoldásokra?

Ami még Magyarországon gyerekcipőben jár az az imént említett együttműködés rész. Más országokban a gyártók, kereskedők, szolgáltatók sokkal jobban összekapcsolódtak már. A Lean and Green program ezért is egy nagyon jó gyakorlat, amely segíti a szállítási együttműködések kialakítását. Emellett az alternatív meghajtású szállítási módokban például az elektromos autókban látok nagy potenciált, de ezeknek a járműveknek a szállítmányozásba való bevonásához még a technológiai, szabályozási körülmények nem kedvezőek. Kicsi arányban vannak műanyag raklapjaink is, amelyeket ugyanúgy visszagyűjtünk. Ezek újrahasznosítható műanyagból készülnek, de szeretnénk ha rövidesen már az alapanyaguk is 100%-ban újrahasznosított műanyag lenne. A sérült műanyag raklapok újrahasznosítása még globális szinten is fejlesztés alatt áll. 

Ezen trendek mellett még számos jógyakorlat található a világon, amelyeket remélhetőleg a közeljövőben itthon is tudunk majd alkalmazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr4618279393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása