U CAN THINK GREEN

Zöldben zöldebb – fenntarthatóságról a Miskolci Egyetem

2023. május 04. - Mihály Eszter

Mind a három oldaláról, komplexen szemlélik a fenntarthatóság kérdését a Miskolci Egyetemen. A környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelten fontos szerepe van a felsőoktatási intézménynek a szemléletformálásban. Mivel tudnak pontosan hozzájárulni a környezettudatosabb gondolkodás társadalmi szintű kialakulásához és általánosságban hogyan tud egy egyetem fenntarthatóan működni? – többek között ezekről beszélgettünk Prof. Dr. Mucsi Gáborral, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánjával.

_dsc6490.JPG

Hogyan kapcsolódik a Miskolci Egyetem a fenntarthatósághoz?

 A fenntarthatóság és a Miskolci Egyetem kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, hiszen gyökereink mindig is a természeti erőforrások racionális hasznosításához kapcsolódtak. A selmecbányai elődintézményünk bányászati, kohászati és erdészeti felsőoktatási intézmény volt, egyedülálló az akkori Magyarországon. Ma már a fenntarthatóságot komplexen értelmezzük, és mind a három oldaláról, tehát a környezeti, a társadalmi és a gazdasági oldalról is rendelkezünk oktatási és kutatási fenntarthatóság programokkal. A fenntarthatóság egy komplex rendszer, amelynek három elem van, és egyik se működik a másik kettő nélkül. Mint egyetem a fenntarthatóság kihívásait elsősorban felkészült szakember képzésével tudjuk támogatni, emellett hazai és nemzetközi kutatási pályázatokban és ipari munkák terén is eredményesek vagyunk.

 Milyen módon igyekeznek formálni a hallgatók és a lakosság szemléletét a témában?

 Olyan szemléletformáló rendezvényeket szervezzünk, amelyeken bemutatjuk, hogy mi a fenntarthatóság lényege. Nem csak műszaki vagy környezeti szempontból, hanem a gondolkodásunkban is. Izgalmas kísérletekkel alátámasztva beszélgetünk a témáról mind a felnőttekkel, mind pedig az általános és középiskolásokkal, vagy az egyetemistákkal is. A Kutatók Éjszakája, a nemzetközi akciónapokhoz vagy világnapokhoz kapcsolódó iskolalátogatások, az egyetemi nyílt napok, áprilisban A Föld napja, ősszel pedig Földünkért világnap napja a találkozásokra, beszélgetésekre remek alkalmak. Az egyetemen éppen most zajlik a HELL ENERGY Magyarországgal együttműködve a HELLo ALU alumínium visszagyűjtő aktivitás, ami a Fenntarthatóság Témahetén indult és május 20-án fejeződik be, a háromnapos Miskolci Egyetemi Napok utolsó napján. A közel egyhónapos kampány keretében az egyetem egész területén több ponton lehet a látványos alumínium visszagyűjtőkbe bedobni az alumínium dobozokat. A gyűjtőhelyeken a mobilfalakon szemléletformáló tájékoztatás is olvasható. Valamint készülünk egy hagyományteremtő üzleti konferenciára is. Első alkalommal rendezzük meg fenntartónk, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kezdeményezésére a Miskolc Campus Forum Green and Smart konferenciát május 18-án. A fenntarthatóság témaközéhez kapcsolódó pódiumbeszélgetésekben politikai döntéshozók, vállalatvezetők vesznek részt. A középiskolásoknak és az egyetemistáknak pedig ’Legyél a fenntarthatóság nagykövete!’ címmel hirdettünk nyereménydíjas pályázatot.

Az egyetem működésében hogyan jelenik meg a környezetbarát szemlélet?

 A fenntarthatósági stratégiánk nem csak az oktatásra és a kutatásra, hanem a Miskolci Egyetemre, mint az intézmény fenntarthatóságára is fókuszál. Ennek a startégiának az egyik fontos része, hogy tudatosan tartjuk fenn, ápoljuk és gondozzuk a természeti zöld környezetünket. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis egy 85 hektáros gyönyörű parkban található az egyetemünk. Ugyanakkor ez sok felelősséggel is jár. Egy környezettudatos gazdálkodást kell az egész egyetemen megvalósítani. A Fenntarthatósági Témahéten a TeSzedd! országos hulladékgyűjtési kezdeményezéshez is évek óta csatlakoznak a kollégáink. Idén is kétszáz zsák hulladékot gyűjtöttünk össze az Egyetemváros peremterületein, többek között azokon a helyeken, ahol illegális szemétlerakók találhatók. A másik fontos lépés, hogy nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk a szelektív hulladékgyűjtés területén a fenntarthatósági területen többszörösen elismert MiReHu Nonprofit Kft., a miskolci hulladékgazdálkodó vállalat segítségével. Valamint az energetikai racionalizáció is folyamatban van az egyetem épületeiben, annak érdekében, hogy a Miskolci Egyetem működtetése úgy legyen gazdaságos, hogy a károsanyag kibocsátásunk is csökkenjen. Egyetemünk egyre nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokra. Többek között a most épülő európai szintű tudásközpont, a Miskolci Egyetem Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltár Nyílt Kutatási Adatforrástár épületegyüttesét geotermikus energia fűti majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr818116358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása