U CAN THINK GREEN

Planet Budapest 2023: Milyen a fenntartható italcsomagolás?

2023. október 25. - Mihály Eszter

Idén második alkalommal került megrendezésre a Planet Budapest fenntarthatósági expo és élményprogram. Az öt napos rendezvényen közül 140 kiállító, sok-sok izgalmas szakmai beszélgetés és interaktív programok várták az érdeklődőket. Az eseményen előadóként és kiállítóként is bemutatta fenntartható italcsomagolási megoldásait a HELL Energy. 

_dsc3836.jpg

A rendezvényen mind a szakemberek, mind a fenntarthatóság iránt érdeklődő fiatalok és felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a legújabb technológiai innovációkkal és fenntarthatósági megoldásokkal. A számos iparágat bemutató eseményen, többek között olyan témák kerültek megvitatásra, mint a természetközeli mezőgazdaság, a vízgazdálkodás vagy épp a fenntartható csomagolások. Utóbbi témakörben tartott előadást a HELL CSR menedzsere, Mihály Eszter is, aki az italiparban és a vendéglátásban alkalmazható környezetbarát csomagolási megoldásokról mesélt. 

A csomagolóiparban meghatározó szerepet játszó műanyag egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásait számos tanulmány bizonyítja már, mégis csupán Magyarországon évente mintegy 1,5 milliárd PET palack kerül legyártásra. A hatalmas mennyiségben használatos műanyag több szempontból is óriási terhet ró környezetünkre. Egyrészt a műanyag csomagolás előállításához 98%-ban továbbra is elsődleges nyersanyagokat használnak, vagyis kőolajat az újrahasznosított alapanyagok helyett. 1 Másrészt a műanyag nem alkalmas arra, hogy folyamatosan újrahasznosításra kerüljön. Az 1950 óta legyártott összes műanyagnak mindössze a 9%-a került újrahasznosításra, ráadásul minden újrahasznosítással romlik az anyag minőségű, így csupán pár alkalommal lehet felhasználni alapanyagként. 2

A tudatos gyártók ezért keresik a műanyagot kiváltó egyéb alternatívákat. A Planet Budapesten a HELL Energy két fenntartható csomagolási megoldást mutatott be. A cégcsoport az utóbbi öt évben 60%-al csökkentette a PET palack csomagolású termékeik arányát a portfóliójában, így ez az arány mára csak 5% és 2025-re 1% alá fog kerülni. Ezzel a folyamattal párhuzamosan növelték az alumínium csomagolások arányát, amely 100%-ban, minőségromlás nélkül végtelenszer újrahasznosítható alapanyagként a körforgásos gazdaság kialakításában fontos szerepet játszik. A HELL aludobozai újrahasznosított alumíniumból készülnek, aminek az elkészítése gyors és gazdaságos, hisz az elsődleges gyártáshoz szükséges energia mindössze 5%-át igényli, így ökológiai lábnyom tekintetében is a leghatékonyabb italcsomagolás. 3  A csomagoláson túlmutatóan a fenntarthatósági szemlélet a vállalat egész működésére kihat, amely magába foglalja többek között a logisztikai fejlesztéseket, az energiafelhasználást és a fogyasztói edukációt is. 

A legkörnyezetbarátabb megoldás azonban az, ha nem is használunk csomagolást. Erre jó példa a HELL 2021-ben indított Floewater márkája, ami a vendéglátásban kínál csomagolásmentes megoldást. A Floewater egy speciális vízszűrő segítségével a helyi vízhálózatra kapcsolódva biztosít mindig friss szűrt vizet, ezzel fenntartható alternatívát kínálva a PET palackba csomagolt ásványvizekre. A vendéglátóhelyek mellett a Floewater szolgáltatás fitness termek és munkahelyek számára is elérhető. 

A fenntartható csomagolások szekcióban egy kerekasztal beszélgetés is megrendezésre került az élelmiszeriparban megfigyelhető csomagolási trendekről, amiben a HELL Energy mellett a Varga Pincészet, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége és a Univer szakértői beszélgettek. A gyártókat és kereskedőket nagyban érintő visszaváltási rendszer volt az egyik fő téma, ami 2024 januárjától lép életbe. Az idén júliusban már bevezetésre került a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), amellyel kapcsolatban a beszélgető partnerek megosztották tapasztalataikat. Utóbbi rendszer azt jelenti, hogy a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladék kezelésért a termék teljes életciklusa során. Ezek a változtatások még sok kérdést és kihívást vetnek fel a piaci szereplők számára, de ettől függetlenül mindannyian remélik, hogy egy jól működő rendszert sikerül kialakítani, ami mindenki számára előnyös. A piac motiválása a fenntartható alternatívák iránt mindenképp egy olyan cél, amit a szakemberek elengedhetetlenül fontosnak tartanak, de az odavezető út egy maraton, aminek még viszonylag az elején járunk.

 

  1. https://www.ellenmacarthurfoundation.org/the-new-plastics-economy-rethinking-the-future-of-plastics
  2. https://www.dw.com/en/why-most-plastic-cant-be-recycled/a-64978847 
  3. https://european-aluminium.eu/about-aluminium/the-material/ 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr2218223831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása