U CAN THINK GREEN

Óceánpartot tisztítottak a miskolci Avalon iskola diákjai

2022. augusztus 01. - Mihály Eszter

Az Avalon International School (AIS) az első Cambridge-i rendszerre épülő magániskola Miskolcon és térségében. Az iskola egy óvodát is működtett, így már ilyen fiatal kortól nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre. A környezetvédelem első osztálytól a természetismereti óra része, a globális szemléletmód az oktatás fontos alkotóeleme. Az óceánpartot tisztító kezdeményezésről az iskola igazgatónőjével, Oláh Tündével beszélgettünk.

img_3450_1_2.jpg

 

Honnan jött a kezdeményezés ötlete?

Az AIS részt vesz az Unicef Óceánok Világnapja Programjában, illetve a Föld Napja keretében is szervezünk programokat a diákoknak. Idén testvériskolánkkal, a portugáli Santo António Nemzetközi Iskolával (SAIS) közös kezdeményezéssel készültünk az Óceánok Világnapjára. Az óceánpart tisztításának ötlete igazából adott volt, ugyanis a testvériskola Lisszabonban található, az Atlanti- Óceán partjánál.

Hogyan zajlott a projekt? Hogyan reagáltak a gyerekek a kezdeményezre?

Júniusban 12 alsó tagozatos diákunk utazott ki. A négy nap alatt a partszakasz tisztítása mellett többek között helyi szervezetek tartottak nekünk előadást környezetvédelmi témákban, illetve ellátogattunk a lisszaboni Ócenáriumba is. A szemétgyűjtés előtt előzetes megbeszélésre a város azt a partszakaszt nem takarította, ahol majd a diákok dolgozni fognak, hogy láthassák mennyi és milyen szemét található a parton. A gyerekek nagyon meglepődtek, hogy a parton lévő hulladék jelentős része nem nagy flakonokból, hanem apró műanyag darabokból állt, amiket a homokból kellett kiszedegetni. Így személyesen is megtapasztalhatták, hogyan is jön létre a nagy hulladákokból fokozatosan a mikroműanyag, és miért is olyan veszélyes minden élőlény számára. Az összegyűjtött hulladékot leadtuk, majd tisztított műanyag hulladékból kézműveskedtek a gyerekek, az ócenáriumban látott kiállítás után inspirálódva.

Milyen környezeti nevelési projekteken dolgoztok még a gyerekekkel? Terveztek-e a jövőben is hasonló aktivitást?

Nemrég zajlott például a Green and Sustainable Miskolc projektünk, aminek a keretében egy hónapig beszélgettük a gyerekekkel arról, hogy milyen eszközökkel lehetne fenntarthatóbbá tenni az otthonukat, Miskolc városát. A diákok a hallottak alapján koncepciókat dolgoztak ki és megépítették makettként az ötleteiket. Ez egy nagyon izgalmas feladat volt a számukra és igazán kreatív megoldások születtek.
A Santo António Nemzetközi Iskolával való közös partszakasztisztító kezdeményezésünk egy nagyon jó tapasztalat volt számunkra, és természetesen már vannak ötleteink, terveink az elkövetkezendő időszakra is, de ezeket még meglepetésnek szánjuk.

 img_3805_1.jpg

Az Avalon International School 2019-es alapítása óta évfolyamról évfolyamra bővül. Fontos számukra, hogy lehetőséget teremtsenek a gyerekeknek az élményalapú tanulásra, mint ahogyan ezt a partszakasztisztító akciójuk is tükrözi. Az iskoláról további információk a https://www.ais.hu/ oldalon olvashatók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr517895247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása