U CAN THINK GREEN

Szintet lépett az emberi szervezet műanyagszennyezése

2023. november 20. - Mihály Eszter

Nemzetközi tanulmányok szerint éves szinten akár 90.000-120.000 mikroműanyagot is lenyelhetünk, ha palackozott vizet iszunk (1), műszálas ruhák mosásánál pedig egy-egy alkalommal akár 70 ezer apró műanyag szemcse is bekerülhet a szennyvízbe. (2)
De mit is jelent pontosan az, hogy mikroműanyag, hogyan keletkezik és mit tudunk tenni ellene?

mikromuanyag.png

Forrás: Canva

Éves szinten mintegy 300 millió tonna műanyagot gyártunk, aminek csak a 10%-a kerül újrahasznosításra, a többit vagy elégetik vagy hulladéklerakóba kerül, illetve jelentős részük a természetbe. A műanyag előállítása szintetikus úton történik, kémiai szerkezete miatt a természetben lebontó folyamatokat végző mikroorganizmusok nem tudják lebontani a műanyagot és a kémiai folyamatokkal (oxidáció) szemben is nagyon ellenálló ez az anyag. A műanyag tehát nem bomlik le, hanem nagyon apró, 5 mm-nél kisebb darabokra esik szét, ezeket hívjuk mikroműanyagoknak. (3)

A palackozott vizekben akár harmincszor több mikroműanyag lehet, mint a csapvízben

Ezek a részecskék több szempontból is károsak az élőlények, beleértve az emberek egészségére. A műanyagot alkotó elemek és a részecskék felületén összegyűlt kemikáliák úgy jutnak a szervezetünkbe, hogy nem is tudunk róla. Minél kisebb egy mikroműanyag, annál nagyobb kockázatot jelent, mert a szervezetünk csak a nagyobb darabokat képes észlelni és kilökni magából. (4)  Nemzetközi tanulmányok szerint éves szinten akár 90.000-120.000 mikroműanyagot is lenyelhetünk, ha palackozott vizet iszunk, míg a csapvíz esetén ez a szám jóval alacsonyabb, 4.000-6.000 darab.(5)  

Mikroműanyagok a mindennapokban

A műanyag az életünk szinte minden területén megtalálható az elektronikai eszközökön át a ruhákig. Több területen az ipar használ is mikroműanyagot, például a kozmetikai termékeknél alkalmaznak mikrogyöngyöket hámlasztáshoz. A mikroműanyag keletkezése egy szemmel nem látható folyamat, ami olyan hétköznapi cselekedeteinknél is megtörténik, mint a mosás. A szintetikus anyagból készült ruháknál nagy mennyiségben keletkezik mikroműanyag mosás közben, ami így bekerül a szennyvízhálózatba. A PET palackoknál a szállítás közbeni rázkódás, a napfénynek való kitettség vagy épp a kupak lecsavarása közbeni súrlódás mind-mind az apró műanyag darabok leválását eredményezik. Kutatások kimutatták, hogy az újrahasználható műanyagból készült PET palackokból még több mikroműanyag oldódik ki, mint az egyszer használatosokból, mert a palack újrahasználata növeli a belső felület kopásának mértékét, így további mikroműanyag-részecskék szabadulnak fel a palack belső felületéről. (6)

Uniós szabályozás a mikroműanyag felhasználása ellen

Idén szeptemberben az Európai Bizottság egy új intézkedést fogadott el, melynek célja a szándékos mikroműanyag felhasználás csökkentése, illetve a szabályozás a mikroműanyag értékesítésére is vonatkozik. Olyan termékeket érint ez a lépés, mint például a korábban már említett kozmetikumok és a mesterséges sport felületeken használt szemcsés töltőanyagok. (7)

Bár a mikroműanyagot nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből, jelentősen tudjuk csökkenteni a háztartásunkban keletkező mennyiségét, azzal, hogy kerüljük a műanyag eszközök használatát. Ahogy a korábban említett kutatás is kimutatta, ha palackozott víz helyett csapvizet iszunk, azzal jelentősen kevesebb mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ennél még egy szinttel jobb, ha a csapvizet még vízszűrő berendezéssel átszűrjük. A szintetikus anyagú ruhák mosása esetén pedig használhatunk mikroműanyagszűrő zsákot, illetve rendelkezésre állnak mosógépekhez kapható, vagy már eleve a mosógépbe épített szűrők. 



1, 6 https://www.downtoearth.org.in/blog/pollution/microplastics-time-bomb-why-we-should-not-reuse-plastic-water-bottles-88668  

https://ng.24.hu/fold/2021/11/26/nem-csokken-a-mikromuanyagok-mennyisege-a-tiszaban/ 

 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969720307427?via%3Dihub 

3 https://mikromuanyag.hu/Mi-az-a-mikrom%C5%B1anyag 

4 https://greendex.hu/mikromuanyag-mindenhol-a-csapbol-is-ez-folyik/ 

5 https://edition.cnn.com/2019/06/05/health/microplastic-particle-ingestion-study/index.html 

7 https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_4581 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr7318262595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása