U CAN THINK GREEN

Miért fontos otthon különválogatni a szemetet?

2022. szeptember 23. - Mihály Eszter

Nem minden hulladék szemét! Szeptember 23.  Nemzetközi Hulladékgyűjtő Nap, aminek a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét környezetünk tisztítására, a környezetszennyezés veszélyeire és nem utolsósorban a szelektív hulladékgyűjtésre. Ugyanis az általunk kidobott dolgok egy része ismét alapanyagként szolgálhat, ezért nem mindegy, hogy hova dobjuk. A szelektíven gyűjtött hulladékot a hulladékudvarokban átválogatják és csoportosítják.

nemzetkozi_hulladekgyujto_nap_1.png

Mit kell tudni a különböző hulladékokról?

  • Nem mindegyik műanyag újrahasznosítható! A csomagoláson 1-PET, 2-HDPE, 4-LDPE vagy 5-PP jelzéssel ellátott műanyagokat szabad csak a szelektívbe dobni. Az újrahasznosítható műanyagok minősége az újrahasznosítással romlik, de még 1-2 alkalommal felhasználhatóak. Az újrahasznosított műanyagokat rPET-nek hívjuk.
  • A fémek gyűjtésére több helyen kihelyezett automaták, kukák vannak, de ha nincs ilyen a közeledben, akkor se a kommunálisba dobd a dobozodat, hanem a műanyag szelektív kukába. Az alumínium 100%-ban és végtelenszer újrahasznosítható, ezért nagyon értékes alapanyag. Minősége nem romlik az újrahasznosítás során. Jó hír: A szelektíven gyűjtött hulladék mindig átválogatásra kerül, így aludobozod is a megfelelő helyre jut el, ha a szelektívbe dobod.
  • Az üveg szintén végtelenszer, minőségromlás nélkül hasznosítható újra, így ugyanolyan üveg készülhet belőle, mint előző életében.
  • A papírből újrapapír készül. Szelektív gyűjtéskor figyeljünk arra, hogy a zsíros, olajos papírt már sajnos nem lehet újrahasznosítani, így ezeket ne tegyük a szelektívbe. Ilyen például a pizzás doboz. A teteje, ha nem zsíros, ételmaradékos mehet a szelektívbe, az alját dobjuk a háztartási szemét közé.
  • Használt elektronikai cikkeidet, az úgynevezett e-hulladékokat több gyűjtőponton le tudod adni. Mobiltelefonodat a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza Tesó” gyűjtőpontjain is leadhatod. A készülékben lévő értékes alapanyagok újra felhasználásra kerülnek, hogy minél kevesebbet kelljen új alapanyagot bányászni, ezzel is óvva természetes élőhelyeket. A nagy elektronikai áruházláncok is visszaveszik a felesleges készülékeket, lámpákat, rossz televíziókat, egyéb eszközeidet.
  • A hulladék körforgásban tartásának egy további módja a komposztálás.

Mit szabad és mit nem szabad komposztálni? Az alábbi lista segít neked ebben: https://humusz.hu/komposztalj/mitszabad

A beltéri komposztálási lehetőségekről itt olvashatsz:

https://greendex.hu/komposztalas-a-lakasban-2/

A kültéri komposztálásban pedig ez a leírás lehet segítségedre:

https://humusz.hu/komposztalj/alapok

Egyre több csomagolásnál figyelnek arra a gyártók, hogy komponensekre bontható legyen, így könnyen szét lehet válogatni az újrahasznosítható és nem újrahasznosítható részeit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr7217938150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása