U CAN THINK GREEN

PET-palackokból ruha? Csak átverjünk vele magunkat!

2021. november 10. - Mihály Eszter

A ruháinkkal mérgezzük magunkat

Egyre több ruházati cég használja a kollekcióiban az eldobható palackokból készített újrahasznosított poliésztert, a svéd H&M jelentése szerint az általuk használt poliészterek 90 százaléka újrahasznosított. A Changing Markets Foundation azonban arra figyelmeztet, ne dőljünk be ennek, ez is csak greenwashing: amint ugyanis egy műanyagot ruhában alkalmaznak, már nem lehet újrahasznosítani, és nem sokkal később a hulladéklerakókban, a természetben vagy a szemétlerakókban végzik. Az újrahasznosított palackokból készült ruházat tehát ugyanúgy hozzájárul a divatipar hulladékának növekedéséhez.

 pexels-ron-lach-7825434.jpg

Elterelik a figyelmet

„A márkák mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy óvni próbálják a környezetet, és újrahasznosított műanyagokat használnak a kollekcióikban, mindez viszont csak arra jó, hogy eltereljék a vásárlók figyelmét, hogy valójában mekkora energiaigénye van a ruhaiparnak, és mennyire függnek a fosszilis tüzelőanyagoktól” – magyarázata George Chading-Rolls, a The Changing Markets Foundation kampánytanácsadója. „Ha a divatmárkák komolyan gondolnák a környezetszennyezés csökkentését, akkor nem forgatnák vissza a műanyaghulladékot a ruhaiparba, hanem elvágnák magukat a fosszilis tüzelőanyagoktól, és leállnának túltermeléssel” – folytatta Chading-Rolls.

Az alapítvány november elején felszólította a 20 legnagyobb divatmárkát, és az őket tulajdonló cégeket, hogy a következő 12 hónapban tegyék átláthatóvá, pontosan mennyi fosszilis üzemanyagot, olajat, földgázt használnak a ruháik elkészítéséhez. A tanulmányuk szerint ugyanis a divatipar jelenleg több olajjal dolgozik, mint ami Spanyolország éves igénye, ez ráadásul számításaik szerint a következő években még jócskán növekedni is fog, 2030-ra a divatcégek károsanyag-kibocsátása kétszerese lesz Ausztrália károsanyag-kibocsátásának. Ahogy az Index egy korábbi cikkében is írja, divatipar lett a világ második legszennyezőbb iparága közvetlenül az olajszektor után.

Nagyon sokat vásárolunk

Elképesztően sok felesleges ruhát vásárolunk, és a ruhagyártás kész ökológiai katasztrófa: az előállítás masszív szén-dioxidkibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár, az elhasznált darabok pedig a bolygón felhalmozódó szemét mennyiségét növelik. Csak az USA-ban évente 14-15 millió tonna ruhát dobnak ki, aminek 84 százaléka hulladéklerakóban végzi.

További nagyon súlyos probléma, hogy ezekből a szintetikus anyagokból készült ruhákból mikroműanyagok kerülnek a levegőbe, amik aztán tovább szennyezik a természetet, sőt bekerülnek az emberi szervezetbe is, ahol gyulladásokat okozhatnak. Ahogy korábban is írtuk, évente máris 70 ezer mikroműanyag-részecskét viszünk be a szervezetünkbe, aminek megvannak a hatásai. Ahogy Shanna Swan reprodukciós epidemiológus a Count Down című könyvében írja, a műanyagszennyezés miatt csökken például a péniszméret, és veszélybe került a férfiak termékenysége is. A férfiaknak máris fele annyi hímivarsejtjük van, mint a nagyapjuknak volt.

Mit tehetünk?

A fast fashion arra ösztönözte az embereket, hogy a ruhákat dobják ki. Mint az Index is említi, a ruhaszemét-problémára szintén a zártláncú gyártás lenne a jó megoldás, amelyben az elhasznált terméket közel teljes egészében fel tudnák használni új termék gyártásához, azonban ennek a kidolgozására még legalább tíz évet kell várni. Mit tehetünk addig mi? Ahogy a Tudatos Vásárlók oldala írja, ne vásároljunk például műszállás ruhákat. Ha mégis vannak otthon műszálas ruháink, mossuk őket ritkábban, vagy rövidebb programokkal, hogy csökkentsük a mikroszálak leszakadásának esélyét. Hogyan segíthetünk még? Ha tehetjük, amikor csak lehet, kerül

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr1216751386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2021.11.10. 18:41:51

Inkább azzal van a gond, hogy manapság valóban sokan pazarlók a ruhákkal. Valójában a műszálas ruhák elég tartósak, hacsak nem nejlonharisnyáról van szó, mert azok sajnos szakadnak. Nekem vannak olyan műszálas vagy kevert szálas ruháim, amik már évtizedek óta bírják. Nem nagyon követem a divatot, de igénytelen se vagyok (harmonikusan öltözöm, ékszerezem-sminkelem magam). A gond az, hogy az emberek többsége nem akar a nagy fogyasztási versenyben lemaradni. Cikinek számít, ha valaki nem öltözik elég divatosan, nem elég drága cuccokat visel, stb. Emiatt alakult ki ez az eszement túlvásárlás. Másrészt sok a szenvedélybeteg kényszeres vásárló, aki pótcselekvésként vesz túl sok holmit.
Inkább a harisnyagyártókat kellene kényszeríteni tartósabb termékek készítésére. Amennyi pénzt a harisnyagyárak lehúztak rólam az elmúlt 30 évben , abból már autót vehettem volna. Egyébként hihetetlen, de az első nejlonharisnyák tartósak voltak. A gyártók utasították a vegyészeket, hogy tegyék szakadóssá az anyagot, mert féltek, hogy nem lesz elég a profit.

Almandin 2021.11.10. 18:42:38

Egyébként véletlenül lemaradt a cikk vége.

belekotty 2021.11.11. 06:29:34

Újrahasznosított műanyag. Remek. Mérgezzétek csak a bőrötöket!
süti beállítások módosítása