U CAN THINK GREEN

Fenntarthatóság gyerekcipővel

április 22. Föld napja

2022. április 25. - Mihály Eszter

Jövőnkre tekintettel élni a mai világ egyik legfontosabb feladata, hiszen most kell tennünk azért, hogy a jövő generációja számára is élhető világot biztosítsunk. Ehhez elengedhetetlen már gyerekkorban a megfelelő nevelés.

kep1_1.jpg

Fontos, hogy a gyerekek is megértsék, hogy mennyire fontos a környezetünk védelme, és hogy ezt ők is meg tudják tenni. És hogy hogy tudjuk ezt nekik különösebb tanítás nélkül is átadni? Azzal, ha jó példát mutatunk és elmagyarázzuk miért is fontos, hogy takarékoskodjanak az energiaforrásokkal vagy miért tegyék a szelektív hulladékot külön tárolókba. Ezek mellett az óvodák és iskolák felelősségvállalása is jelentős.

Biztosan hallották már hogy „Finnország a legzöldebb ország” és ezt nem csak a természeti adottságaira értik, hanem hogy a világ egyik legfenntarthatóbb országaként tartják számon. Valóban, ha megnézzük rengeteg mindent tesznek azért, hogy egy fenntartható világot hozzanak létre. A sok dolog közül az egyik dolog, amit eltanulhatunk tőlük az a gyerekek nevelése a környezetvédelemre. Ezt az óvodában és az iskolában is külön tanulják úgynevezett „környezetvédelmi dadusok” iránymutatásával. A dadusok önkéntesként dolgoznak és természetközeli élményekkel hívják fel a gyerekek figyelmét, hogy milyen értékes dolog az erdő az állatok vagy éppen a tiszta víz. 

kep2_2.jpg

A finnekhez hasonlóan egyre több ország szorgalmazza az élményközpontú valóságközeli környezettudatos nevelést minél fiatalabb korban. Ez fontos is, hiszen, ha már kiskoruktól kezdve ezt tanulják, számukra természetes lesz a fenntartható életmód.

Magyarországon is fontos a gyerekek szemléletformálása az egyik magyar óvodában például a Föld napja alkalmából különböző játékos módszerekkel okítják a gyerekeket. Ezen nap alkalmából beszélgetnek és sétákat tesznek.

Egy játékos mód, amivel a gyerekek is várják ezt a napot, hogy kapnak egy feladatot: Aznap csak zöld színű ruhadarabokba mennek az óvodába, innen jobban megjegyzik az alkalmat. A naphoz tartozik, hogy különböző zöldségeket ültetnek, melyeket a csoport ablakába tesznek -mindenki a sajátját- majd ezeket együtt megtanulják gondozni, az elkövetkező napokban öntözik őket, majd, amikor kicsíráztak hazaviszik, és otthon, ha valaki szépen neveli a termését, meg is eheti. Másik kiemelt tevékenység ezen a napon a szelektív hulladékgyűjtés megismertetése a gyerekekkel. Ekkor megtanulhatják, hogy melyik színű kukába milyen hulladék kerül. Maguk is újrahasznosítanak: kupakokból készítenek társasjátékot, mellyel egész évben játszhatnak. A nap alkalmából kirándulásokra mennek, ahol a fák, bokrok termésével ismerkednek meg így a természetben jobban kiismerik majd magukat. Ezeken kívül verseket, énekeket, mondókákat is tanulnak. A nap végén érdekes találóskérdésekkel zárják a napot, amelyekből rengeteget tanulhatnak a fenntarthatóság jegyében.

A környezettudatos életre nevelés mindannyiunk érdeke, de a legérintettebb a jövő korosztálya, ezért is fontos az edukációjuk.

kep3_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ucanthinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr6517815991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása