U CAN THINK GREEN

Két éves a HELLoALU

2024. január 19. - Mihály Eszter

A HELL ENERGY HELLo ALU szemléletformáló programsorozatának keretében 2023-ban olyan edukációs aktivitások valósultak meg, amelyek minden fogyasztói korosztályt más-más programmal szólítottak meg. Az év elejétől sorban haladva a középiskolás, majd az egyetemista és a fiatal felnőtt korosztályt végül a felnőtteket vontuk be az oktató, aludoboz visszagyűjtő aktivitásokba.

 HELLo ALU! iskolai aktivitás miskolci középiskolákban

2023 tavaszán információs táblákkal ellátott hulladékgyűjtő szigeteket helyeztünk ki hét miskolci középiskolában azzal a céllal, hogy a fiatalok a műanyag, az alumínium és a papír hulladék környezeti hatásáról és újrahasznosításáról kapjanak megfelelő információkat. A több száz kihelyezett gyűjtőpont mellett tanórák keretében is beszélgettünk a diákokkal a különböző hulladéktípusokról és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Emellett diákok százai válaszoltak kérdéseinkre a fenntarthatósághoz kapcsolódó tudásukról, érzéseikről egy online kérdőív keretében. A felmérés eredményei alapján is látszik, hogy a fiatalok nagyon nyitottak és fogékonyak a fenntarthatósági témákkal kapcsolatban, ami megerősíti az edukáció elengedhetetlen szerepét.

Aludoboz visszagyűjtés a Miskolci Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen

A Fenntarthatóság Hetén ápr. 24. és 28. között a Pécsi Tudományegyetemen rendeztük meg a “Nagyobb dobás, mint gondolnád!” aludoboz visszagyűjtő aktivitást. A kitelepülés központi eleme az aludoboz gyűjtőfal volt. Az egy hetes visszagyűjtési program alatt a lelkes fiatalok több ezer aludobozt gyűjtöttek össze.

A pécsi egyetemi aktivitással egyidőben a Miskolci Egyetemen is elindult az aludoboz visszagyűjtő és edukációs program. Az egyetem 5 központi helyszínén egy hónapra visszagyűjtő pontokat hoztunk létre. Ehhez a korábbi villamosmegálló kampány keretében használt paneleket alakítottuk át egyedi mobil gyűjtőfallá. A hallgatók ösztönzéseképpen pihenő sarkok kialakítását ígértük az egyetemen az összegyűjtött dobozok számának függvényében. Az aktuális állást a fiatalok a HELLo ALU oldalán tudták nyomon követni. A diákok túlszárnyalták a kampány elvárásait, így több ”chill zónával” is gazdagodott az egyetem.

Mindkét egyetemi aktivitás során egy online kérdőíves felmérés keretében megkérdeztük a hallgatókat, hogy hogyan élik meg a klímaváltozás problémáját, mennyire tudatosak vásárláskor és mennyire tartják fontosnak a szelektív hulladékgyűjtést. Több száz magyar és külföldi egyetemista töltötte ki a kérdőívet. Bővebben itt olvashatsz róla.

Dobozgraffiti fal a fesztiválokon

Az idei fesztiválszezonban egy igazán látványos szemléletformáló aktivitás valósult meg az EFOTT és a Campus fesztiválon. Az aludoboz visszagyűjtő aktivitás középpontjában egy 5 méter széles és 2 méter magas dobozgraffiti fal állt. A fal egy olyan pixelekből álló kép kerete volt, amelynek a képpontjait a visszagyűjtött aludobozok alkották. A fesztiválozók maguk is megfesthették az üres aludobozaikat. Az aktivitás egyszerre volt aludoboz visszagyűjtés és egy közösségi, élményalapú program is. A program eredményeként az EFOTT-on és a Campus fesztiválon több ezer aludobozt gyűjtöttek vissza a fesztiválozók.

HELLo ALU aludoboz visszagyűjtés a Jabil-ban

A HELLo ALU program következő aktivitásának célcsoportja a munkavállalók voltak. A projekt keretében egy kiemelt partnerünkkel, a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel működtünk együtt. A nemzetközi nagyvállalat tiszaújvárosi telephelyén szerveztünk aludoboz visszagyűjtő aktivitást dolgozói számára. A négy hétig tartó aktivitás során két visszagyűjtő automata került kihelyezésre, így a dolgozók bármikor leadhatták üres aludobozaikat, ezzel egy gyáron belüli zárt láncú visszaforgatást valósíthattunk meg. A figyelemfelkeltő aktivitásnak köszönhetően a munkavállalók megismerhették, hogy miért is fontos körforgásban tartani az alumíniumot. A kezdeményezés végére több ezer aludoboz gyűlt össze, amelyeket újrahasznosításra küldtünk.

Fenntartható italcsomagolások bemutatása a Planet Budapesten

Az immár hagyományteremtő Planet Budapest fenntarthatósági expo és élményprogramon a HELL ENERGY is részt vett kiállítóként és előadóként egyaránt. A rendezvényen a HELL fenntartható italcsomagolási megoldásait, a végtelenszer újrahasznosítható aludobozt és a  csomagolásmentes szűrt vizet, a Floewatert mutattuk be.

2023-as elismeréseink

Az immár 2 éve indított HELLo ALU program 2023-ban is számos hazai díjban részesült, elnyerte többek között a Marketing Diamond Awards kitüntetését, a Magyar Marketing Szövetség Zöld Kommunikációs Díját és a Fenntarthatóság Szimbóluma elismerést, valamint harmadjára hozhattuk el a CSR Hungary Díját is.  Büszkék vagyunk arra, hogy egyedüli magyar vállalatként a HELL ENERGY HELLo ALU kampányával a nemzetközi Global Good Awards elismerését is elnyertük.

Az elkövetkezendő időszakban a HELLo ALU program keretében további izgalmas szemléletformáló aktivitásokkal készülünk, hogy közösen haladhassunk tovább a fenntartható, körforgásos gazdaság felé!

 Az aktuális programokról a HELLo ALU oldalán tudsz tájékozódni!

“A körforgásos gazdaság maga a CHEP üzleti modellje.”

A CHEP raklap bérbeadással foglalkozó nemzetközi vállalat partnereinek segít csökkenteni a széndioxid kibocsátását, emellett nagy hangsúlyt fektet saját fenntarthatósági törekvéseire is. Az ausztrál gyökerű Brambles tulajdonában lévő vállalat több mint 70 éve működteti a világon körkörös gazdaságon alapuló rendszerét. Barla-Szabóné Illés Nórával, a CHEP Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a vállalat fenntarthatósági céljairól és a CO2 kibocsátás csökkentésének lehetőségeiről a logisztikában. 

Hogyan épül a CHEP üzleti modellje a körforgásos gazdaság szemléletre? Milyen szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek?

A körforgásos gazdaság gyakorlatilag maga a CHEP üzleti modellje. A világon mindenhol jelen vagyunk és gyártókkal, kereskedőkkel dolgozunk együtt. Az üzleti modell azon alapul hogy raklapokat adunk bérbe, jellemzően fa raklapokat, főként élelmiszergyártóknak. Ezek a vállalatok elszállítják a raklapjainkon a termékeiket a kereskedőkhöz, akiktől mi begyűjtjük, és ellenőrizzük, szükség esetén megjavítunk a raklapokat. Ennek a folyamatnak köszönhetően nem keletkezik hulladék. A már nem javítható fa elemek is újrahasznosításra kerülnek, daráljuk, komposztáljuk vagy egyéb módon hasznosítjuk őket. Ez a fizikai körforgásos modell jellemzi az üzleti modellünket. 

Az alapanyagok kiválasztásakor is nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra, ezért fenntartható erdőgazdálkodásból származó, magas minőségű faanyaggal dolgozunk. Hiszünk abban, hogy a magas minőségű alapanyag környezetkímélőbb megoldás, hiszen így tartósabb és hosszabb ideig újrahasznosítható raklapokat tudunk gyártani. 

chep_model.png

CHEP üzleti modell
Forrás: CHEP Magyarország

Az egyszer használatos, illetve a csereraklaphoz képest mennyivel és milyen területeken csökkenthető a környezeti terhelés az Önök által kidolgozott “Megosztás és újrafelhasználás” módszerével?

Ehhez elsőként szeretném röviden összefoglalni, hogyan működik a hagyományos csereraklap és az egyszer használatos raklap modellje. Vannak olyan gyártók, aki alapból egyutas raklapokat használnak, amiből rögtön hulladék lesz egy használat után. A másik esetben a csereraklapoknál áruátvételkor a kereskedő átveszi a raklapokon lévő termékeket és cserébe jó esetben ugyanolyan minőségű és mennyiségű raklapot ad a gyártónak, amit ő visszaszállít a telephelyére. Ez az üres raklapokkal történő visszaút rengeteg felesleges szén-dioxid kibocsátást jelent.

Működési modellünk alternatívát kínál a hagyományos raklaptulajdonlási megközelítéssel szemben, csökkentve az ügyfelek különféle kapcsolódó kiadásait, beleértve a beszerzést, tárolást és javítást.

A szállítási folyamatból adódó CO2 kibocsátás akár 60-70%-al csökkenthető a CHEP raklap bérlés modelljével, amelyet nyomon követünk ügyfeleink számára. Partnerünk a HELL ENERGY Magyarország Kft. 2022-ben több mint 164.000 kg-al csökkentette a szállításból adódó emissziót a raklapbérleti szolgáltatásunknak köszönhetően. Emellett az is bizonyított, hogy ha jó minőségű a raklap, akkor kevesebb selejt, szállításból adódó élelmiszer hulladék, és csomagolási hulladék keletkezik. 

A megosztáson alapuló módszerünk egy következő szint, amellyel tovább tudjuk csökkenteni a szállításból adódó kibocsátást. Szállítási együttműködéseket tudunk kötni a partnereinkkel, amelyeknek a keretében összeszervezzük az üres raklapok szállítását, így akár ők is tudnak segíteni a raklapok visszagyűjtésében.

chep_1.jpg

chep_2.jpgHELL ENERGY Fenntarthatósági tanúsítvány

Miről szól a Hulladék Nélküli Világ ügyfélprogram?

Ha valaki az ügyfelünk lesz, akkor az úgynevezett visszfuvar, vagyis az üres raklapok visszaszállítása, az első, amit biztosan megspórol. A második lépés a széndioxid kibocsátá

csökkentéséhez pedig a Hulladék Nélküli Világ program. Olyan további kérdésekben nyújtunk segítséget a program keretében tanácsadással és workshopokkal partnereinknek, mint a rendszerben keletkező selejtek csökkentése, vagy épp a szállítás optimalizálása az imént említett szállítmányozási együttműködéseknek köszönhetően.

Milyen rövid távú célkitűzései vannak a CHEP-nek, amivel szeretnék a vállalat környezeti terhelését tovább csökkenteni? Milyen lépéseket tesznek a célok elérése érdekében?

A CHEP-nél az a törekvésünk, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a bolygóra és a társadalomra, úttörő szerepet töltsünk be a körforgásos ellátási láncok fejlesztésében. 

Magyarországon csatlakoztunk a Lean and Green programhoz, ami adott egy keretrendszert számunkra a további fejlődéshez. Készítettünk egy akciótervet, amelyben kidolgoztuk, hogy 2020 és 2025 között milyen lépésekkel szeretnénk csökkenteni a CO2 kibocsátásunkat. 

A terv összesen 3 pillérre épül. Itt az a nagy különbség, hogy eddig a partnereink szállításból adódó szén-dioxid kibocsátásáról volt szó, itt pedig azt vizsgáltuk, hogy mi magunk a saját operációnkban mit tudunk még tenni. Ehhez kevesebb szállítási kilométerre vagy optimálisabb rakodótér kihasználtságra lesz szükség. Utóbbi cél eléréséhez 30%-al szeretnénk növelni raklapbegyűjtéskor a a raktérkihasználtságát. Ehhez nagyon fontos lépés az együttműködések kialakítása és a tudatosság növelése a lánc szereplői között. 

Európai és hazai szinten milyen trendeket lát a fenntarthatóbb szállítmányozási megoldásokra?

Ami még Magyarországon gyerekcipőben jár az az imént említett együttműködés rész. Más országokban a gyártók, kereskedők, szolgáltatók sokkal jobban összekapcsolódtak már. A Lean and Green program ezért is egy nagyon jó gyakorlat, amely segíti a szállítási együttműködések kialakítását. Emellett az alternatív meghajtású szállítási módokban például az elektromos autókban látok nagy potenciált, de ezeknek a járműveknek a szállítmányozásba való bevonásához még a technológiai, szabályozási körülmények nem kedvezőek. Kicsi arányban vannak műanyag raklapjaink is, amelyeket ugyanúgy visszagyűjtünk. Ezek újrahasznosítható műanyagból készülnek, de szeretnénk ha rövidesen már az alapanyaguk is 100%-ban újrahasznosított műanyag lenne. A sérült műanyag raklapok újrahasznosítása még globális szinten is fejlesztés alatt áll. 

Ezen trendek mellett még számos jógyakorlat található a világon, amelyeket remélhetőleg a közeljövőben itthon is tudunk majd alkalmazni.

Szintet lépett az emberi szervezet műanyagszennyezése

Nemzetközi tanulmányok szerint éves szinten akár 90.000-120.000 mikroműanyagot is lenyelhetünk, ha palackozott vizet iszunk (1), műszálas ruhák mosásánál pedig egy-egy alkalommal akár 70 ezer apró műanyag szemcse is bekerülhet a szennyvízbe. (2)
De mit is jelent pontosan az, hogy mikroműanyag, hogyan keletkezik és mit tudunk tenni ellene?

mikromuanyag.png

Forrás: Canva

Éves szinten mintegy 300 millió tonna műanyagot gyártunk, aminek csak a 10%-a kerül újrahasznosításra, a többit vagy elégetik vagy hulladéklerakóba kerül, illetve jelentős részük a természetbe. A műanyag előállítása szintetikus úton történik, kémiai szerkezete miatt a természetben lebontó folyamatokat végző mikroorganizmusok nem tudják lebontani a műanyagot és a kémiai folyamatokkal (oxidáció) szemben is nagyon ellenálló ez az anyag. A műanyag tehát nem bomlik le, hanem nagyon apró, 5 mm-nél kisebb darabokra esik szét, ezeket hívjuk mikroműanyagoknak. (3)

A palackozott vizekben akár harmincszor több mikroműanyag lehet, mint a csapvízben

Ezek a részecskék több szempontból is károsak az élőlények, beleértve az emberek egészségére. A műanyagot alkotó elemek és a részecskék felületén összegyűlt kemikáliák úgy jutnak a szervezetünkbe, hogy nem is tudunk róla. Minél kisebb egy mikroműanyag, annál nagyobb kockázatot jelent, mert a szervezetünk csak a nagyobb darabokat képes észlelni és kilökni magából. (4)  Nemzetközi tanulmányok szerint éves szinten akár 90.000-120.000 mikroműanyagot is lenyelhetünk, ha palackozott vizet iszunk, míg a csapvíz esetén ez a szám jóval alacsonyabb, 4.000-6.000 darab.(5)  

Mikroműanyagok a mindennapokban

A műanyag az életünk szinte minden területén megtalálható az elektronikai eszközökön át a ruhákig. Több területen az ipar használ is mikroműanyagot, például a kozmetikai termékeknél alkalmaznak mikrogyöngyöket hámlasztáshoz. A mikroműanyag keletkezése egy szemmel nem látható folyamat, ami olyan hétköznapi cselekedeteinknél is megtörténik, mint a mosás. A szintetikus anyagból készült ruháknál nagy mennyiségben keletkezik mikroműanyag mosás közben, ami így bekerül a szennyvízhálózatba. A PET palackoknál a szállítás közbeni rázkódás, a napfénynek való kitettség vagy épp a kupak lecsavarása közbeni súrlódás mind-mind az apró műanyag darabok leválását eredményezik. Kutatások kimutatták, hogy az újrahasználható műanyagból készült PET palackokból még több mikroműanyag oldódik ki, mint az egyszer használatosokból, mert a palack újrahasználata növeli a belső felület kopásának mértékét, így további mikroműanyag-részecskék szabadulnak fel a palack belső felületéről. (6)

Uniós szabályozás a mikroműanyag felhasználása ellen

Idén szeptemberben az Európai Bizottság egy új intézkedést fogadott el, melynek célja a szándékos mikroműanyag felhasználás csökkentése, illetve a szabályozás a mikroműanyag értékesítésére is vonatkozik. Olyan termékeket érint ez a lépés, mint például a korábban már említett kozmetikumok és a mesterséges sport felületeken használt szemcsés töltőanyagok. (7)

Bár a mikroműanyagot nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből, jelentősen tudjuk csökkenteni a háztartásunkban keletkező mennyiségét, azzal, hogy kerüljük a műanyag eszközök használatát. Ahogy a korábban említett kutatás is kimutatta, ha palackozott víz helyett csapvizet iszunk, azzal jelentősen kevesebb mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ennél még egy szinttel jobb, ha a csapvizet még vízszűrő berendezéssel átszűrjük. A szintetikus anyagú ruhák mosása esetén pedig használhatunk mikroműanyagszűrő zsákot, illetve rendelkezésre állnak mosógépekhez kapható, vagy már eleve a mosógépbe épített szűrők. 1, 6 https://www.downtoearth.org.in/blog/pollution/microplastics-time-bomb-why-we-should-not-reuse-plastic-water-bottles-88668  

https://ng.24.hu/fold/2021/11/26/nem-csokken-a-mikromuanyagok-mennyisege-a-tiszaban/ 

 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969720307427?via%3Dihub 

3 https://mikromuanyag.hu/Mi-az-a-mikrom%C5%B1anyag 

4 https://greendex.hu/mikromuanyag-mindenhol-a-csapbol-is-ez-folyik/ 

5 https://edition.cnn.com/2019/06/05/health/microplastic-particle-ingestion-study/index.html 

7 https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_4581 

Lean and Green program a fenntartható logisztikáért

A 15 éves Lean and Green programhoz mára több mint 500 vállalkozás csatlakozott európaszerte. A Hollandiából induló kezdeményezés célja, hogy támogassa a vállalatokat logisztikai folyamataik széndioxid kibocsátásának csökkentésében. Hogyan épül fel a Lean and Green program és miben segíti egy fenntartható logisztikai rendszer kialakítását? - ezekről a kérdésekről beszélgettünk Krázli Zoltánnal, a GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatójával. 

lean_and_green.png gs1_2.png

 Mióta és milyen formában működik Magyarországon a program?

A fél évszázados múltra tekintő GS1 nonprofit szervezet fejleszti és fenntartja a legszélesebb körben alkalmazott globális szabványokat, mint például a vonalkódot, a hatékony üzleti kommunikáció érdekében. Több országban a GS1 vállalta a Lean and Green programnak a helyi koordinálását, mert az ellátási lánc minden szereplőjével kapcsolatban vagyunk.

Magyarország 2019 novemberében csatlakozott hivatalosan a Lean and Green programhoz a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társasággal közösen a Holland Királyság budapesti nagykövetségének megkeresésére. A program indulása itthon a COVID járvány miatt azonban 2021 nyarára tolódott. 

Miben segíti a Lean and Green program a résztvevő vállalatokat?

A program több pillérből épül fel, az első fontos része a mérési módszertanok biztosítása. Csak arra van befolyásunk, amit pontosan ismerünk, ezért kezdő lépésként nagyon fontos, hogy megtanulja minden vállalat precízen mérni a saját kibocsátását. Ez többek között olyan tényezőkből épül fel, mint az üzemanyaghasználat, a szállított tömeg vagy épp a futott kilométer. 

A mérések mellett fontos megismernünk azt is, hogy honnan tudjuk beszerezni a kibocsátás megállapításához szükséges adatokat. Milyen szoftverek mely adatait kell lekérnünk. Itt szintén módszertanokkal segítjük a vállalatokat, hogy minél gördülékenyebb legyen az adatgyűjtés.

Miután a vállalkozásnak rendelkezésére állnak a kibocsátási adatai és megismerte a jelenlegi állapotát következő lépésként egy úgynevezett akció tervet kell készítenie. Ez egy olyan fejlesztési terv, ami alapján éves szintre lebontva előkészíti magának a cég a CO2 kibocsátás csökkentését elősegítő lépéseket, fejlesztéseket. A tudatos tervezést évenkénti ellenőrzés követi, ami segít korrigálni a tervet, ha nem sikerült elérni a célértékeket. Ennek az akciótervnek az elkészítésében szintén segítséget nyújt a Lean and Green program.

Emellett a kezdeményezéshez csatlakozó vállalatok bekerülnek egy olyan szakmai közösségbe, ahol egymástól és a fenntartható megoldásokat kínáló szervezetektől tanulhatnak. 

Hogyan működik a program öt csillag rendszere és ki minősíti a vállalatokat?

Az öt csillagból felépülő minősítési rendszerünkben minden vállalatnak a saját akcióterve alapján kell haladnia. Az első csillag eléréséhez 5 év áll rendelkezésre, míg a másodiknál már csak három.  Minél előrébb haladnak a vállalkozások a minősítési rendszerben, annál pontosabban kell mérniük a kibocsátásukat. Emellett minden szinttel egyre nagyobb területet érintően kell csökkenteni a Scope 1-et (vállalat közvetlen kibocsátását). Ez azt jelenti az első csillag esetén, hogy a kibocsátás 50%-án belül kell 20%-ot csökkenteni. Ez a rugalmasság azért is fontos az első lépéseknél, mert a vállalatnak nem minden területre van azonos mértékű ráhatása például az alvállalkozók esetén, így maga tudja megválasztani a területeket, ahol elkezdi a csökkentést.

Az, hogy ki végzi a minősítést, országonként változó. A hitelesség és a szakmai elismerés mindenképp nagyon fontos a minősítést végző szervezet kiválasztásakor, ami lehet külső tanácsadó cég, a Lean and Green koordináló szervezet, egyetem vagy szakmai szervezet. Minden audit alapját a központilag meghatározott kritériumrendszerek adják. Magyarországon most alakul ki, hogy melyik lesz ez a minősítési mód, szervezet, a döntés a résztvevő vállalatokkal közösen történik. 

gs1_cikk.jpg

Milyen intézkedéseket tehet egy vállalat a fenntartható logisztika érdekében és milyen trendek láthatóak ezen a területen?

A kibocsátást csökkentő intézkedésekre számtalan eszköz van az egyszerű hétköznapi megoldásokon át a legújabb technológiai fejlesztésekig. Az egyik fő terület, a szállítmányozás, ahol a fuvartervezés, az üresjáratok csökkentése, a sofőrök vezetéstechnikájának javítása, a szállítási telítettség növelése mind-mind olyan feladat, amin sokat lehet javítani. A raktározásban szintén nem kell bonyolult dolgokra gondolni, a raktár megfelelő hűtési-fűtési rendszere nagyban kihat az energiafelhasználására, vagy például az elrendezése segít a belső szállítási utak lerövidítésében, a párhuzamos folyamatok pedig csökkentik az üresjáratot. 

A logisztika az online vásárlás elterjedésével még nagyobb hangsúlyt kapott és úgy gondolom ezen a területen nagy változások várhatóak az elkövetkezendő időszakban. Az ESG jelentési kötelezettség szintén ezt a tendenciát erősíti. Bár a COVID alatt úgy tűnt a rövid ellátási láncok újra előtérbe kerülnek majd, de mivel ez egy elég költséges átalakítási folyamat, így erre nem látok jelenleg sok kezdeményezést. Azonban a digitalizáció, az automatizálás, a minél energiahatékonyabb működés sok-sok lehetőséget tartogat a jövőre nézve, ami elősegíti a széndioxid kibocsátás csökkentését. 

Planet Budapest 2023: Milyen a fenntartható italcsomagolás?

Idén második alkalommal került megrendezésre a Planet Budapest fenntarthatósági expo és élményprogram. Az öt napos rendezvényen közül 140 kiállító, sok-sok izgalmas szakmai beszélgetés és interaktív programok várták az érdeklődőket. Az eseményen előadóként és kiállítóként is bemutatta fenntartható italcsomagolási megoldásait a HELL Energy. 

_dsc3836.jpg

A rendezvényen mind a szakemberek, mind a fenntarthatóság iránt érdeklődő fiatalok és felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a legújabb technológiai innovációkkal és fenntarthatósági megoldásokkal. A számos iparágat bemutató eseményen, többek között olyan témák kerültek megvitatásra, mint a természetközeli mezőgazdaság, a vízgazdálkodás vagy épp a fenntartható csomagolások. Utóbbi témakörben tartott előadást a HELL CSR menedzsere, Mihály Eszter is, aki az italiparban és a vendéglátásban alkalmazható környezetbarát csomagolási megoldásokról mesélt. 

A csomagolóiparban meghatározó szerepet játszó műanyag egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásait számos tanulmány bizonyítja már, mégis csupán Magyarországon évente mintegy 1,5 milliárd PET palack kerül legyártásra. A hatalmas mennyiségben használatos műanyag több szempontból is óriási terhet ró környezetünkre. Egyrészt a műanyag csomagolás előállításához 98%-ban továbbra is elsődleges nyersanyagokat használnak, vagyis kőolajat az újrahasznosított alapanyagok helyett. 1 Másrészt a műanyag nem alkalmas arra, hogy folyamatosan újrahasznosításra kerüljön. Az 1950 óta legyártott összes műanyagnak mindössze a 9%-a került újrahasznosításra, ráadásul minden újrahasznosítással romlik az anyag minőségű, így csupán pár alkalommal lehet felhasználni alapanyagként. 2

A tudatos gyártók ezért keresik a műanyagot kiváltó egyéb alternatívákat. A Planet Budapesten a HELL Energy két fenntartható csomagolási megoldást mutatott be. A cégcsoport az utóbbi öt évben 60%-al csökkentette a PET palack csomagolású termékeik arányát a portfóliójában, így ez az arány mára csak 5% és 2025-re 1% alá fog kerülni. Ezzel a folyamattal párhuzamosan növelték az alumínium csomagolások arányát, amely 100%-ban, minőségromlás nélkül végtelenszer újrahasznosítható alapanyagként a körforgásos gazdaság kialakításában fontos szerepet játszik. A HELL aludobozai újrahasznosított alumíniumból készülnek, aminek az elkészítése gyors és gazdaságos, hisz az elsődleges gyártáshoz szükséges energia mindössze 5%-át igényli, így ökológiai lábnyom tekintetében is a leghatékonyabb italcsomagolás. 3  A csomagoláson túlmutatóan a fenntarthatósági szemlélet a vállalat egész működésére kihat, amely magába foglalja többek között a logisztikai fejlesztéseket, az energiafelhasználást és a fogyasztói edukációt is. 

A legkörnyezetbarátabb megoldás azonban az, ha nem is használunk csomagolást. Erre jó példa a HELL 2021-ben indított Floewater márkája, ami a vendéglátásban kínál csomagolásmentes megoldást. A Floewater egy speciális vízszűrő segítségével a helyi vízhálózatra kapcsolódva biztosít mindig friss szűrt vizet, ezzel fenntartható alternatívát kínálva a PET palackba csomagolt ásványvizekre. A vendéglátóhelyek mellett a Floewater szolgáltatás fitness termek és munkahelyek számára is elérhető. 

A fenntartható csomagolások szekcióban egy kerekasztal beszélgetés is megrendezésre került az élelmiszeriparban megfigyelhető csomagolási trendekről, amiben a HELL Energy mellett a Varga Pincészet, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége és a Univer szakértői beszélgettek. A gyártókat és kereskedőket nagyban érintő visszaváltási rendszer volt az egyik fő téma, ami 2024 januárjától lép életbe. Az idén júliusban már bevezetésre került a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), amellyel kapcsolatban a beszélgető partnerek megosztották tapasztalataikat. Utóbbi rendszer azt jelenti, hogy a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladék kezelésért a termék teljes életciklusa során. Ezek a változtatások még sok kérdést és kihívást vetnek fel a piaci szereplők számára, de ettől függetlenül mindannyian remélik, hogy egy jól működő rendszert sikerül kialakítani, ami mindenki számára előnyös. A piac motiválása a fenntartható alternatívák iránt mindenképp egy olyan cél, amit a szakemberek elengedhetetlenül fontosnak tartanak, de az odavezető út egy maraton, aminek még viszonylag az elején járunk.

 

  1. https://www.ellenmacarthurfoundation.org/the-new-plastics-economy-rethinking-the-future-of-plastics
  2. https://www.dw.com/en/why-most-plastic-cant-be-recycled/a-64978847 
  3. https://european-aluminium.eu/about-aluminium/the-material/ 

 

Egyedüli magyar vállalatként szerepel a HELL ENERGY a nemzetközi Global Good Awards díjazottai között

A Global Good Awards egy nemzetközi társadalmi és fenntarthatósági díj vállalatoknak, civil szervezeteknek és társadalmi vállalkozásoknak. A versenyre a világ minden tájáról lehet pályázni kicsi és nagy szervezeteknek egyaránt. Ami összeköti a résztvevőket az az értékvezérelt vezetés, a valós cselekvés és a mérhető eredmények. 

gga_2023_roundal_tag_bronze.png

A HELL ENERGY Magyarország Kft. HELLo ALU szemléletformáló kampánya a “Best Campaign of the Year” kategóriában bronz minősítést nyert. A tavaly útjára indított CSR kampány célja, hogy játékos és interaktív módon hívja fel a fogyasztók figyelmét az alumínium csomagolás előnyeire és körforgásban tartásának fontosságára. A tavalyi évben az aktivitások keretében a fogyasztók összesen mintegy 33.000 aludobozt gyűjtöttek vissza fesztiválokon, villamos megállókban és áruházakban. Emellett a kampány összesen 16,4 millió elérést szerzett.  Az idei évben a program a középiskolásokat, az egyetemistákat, a fiatal felnőtteket és a dolgozókat korosztályspecifikus edukációs aktivitásokkal célozza meg, ezzel oktatva őket a körforgásos gazdaságra.

A 2023-as Global Good Awards-on összesen 19 kategóriában lehetett nevezni. A pályázaton más magyar vállalat nem került díjazásra, ráadásul a HELL-nek olyan nagy világvállalatokkal kellett megmérkőznie, mint a KPMG, Canon, Unilever, Oracle vagy a Veolia. A “Best Campaign of the Year” kategóriában a HELLo ALU többek között a 11,5 milliós elérést szerzett Hubbub: Eat your pumpkin-nal és Anglia egyik legismertebb mentális egészségről szóló kampányával, az ITV által szervezett Britain Get Talking-gal versenyzett.

A pályázat zárásaként 2023 októberében megrendezésre kerül a The Purpose Summit, egy egész napos konferencia, amelyen tapasztalt üzleti vezetők és a Global Good Awards nyertesei osztják meg tapasztalataikat arról, hogyan váltották tettekre az értékrend orientált stratégiákat. Emellett a résztvevők interaktív foglalkozásokon tanulhatnak módszereket arról, hogyan lehet változást elérni.

Minden doboz számít

A tavalyi sikeres aludoboz visszagyűjtő aktivitás után idén egy még látványosabb szemléletformáló aktivitással készült a HELLo ALU program a fesztiválszezonra, a résztvevők a visszagyűjtött aludobozokból egy képet raktak ki.

csr5.jpg

Így készült a dobozgraffiti-fal

A dobozgraffiti-fal egy olyan pixelekből áll kép, aminek a képpontjait aludobozok alkotják. Az installáció az EFOTT fesztiválon debütált július 12-én, ahol a fesztiválozók mintegy 2.700 dobozt gyűjtettek vissza. A fal másodszorra a debreceni Campus fesztiválon került felépítésére, ahol július 19. és 23. között több mint 2.500 aludobozt adtak le a résztvevők, amiket a HELL standnál maguk is megfesthettek és színnek megfelelően a falba tehettek, így kezdett el aludobozról aludobozra kirajzolódni a kép. Az 5 méter széles és 2 méter magas látványos installáció megalkotása csak közösen jöhetett létre, mint ahogy a fenntarthatóság adta kihívásokat is közösen tudjuk csak megoldani. 

A visszagyűjtött aludobozokkal a résztvevők nem csak a dobozgraffiti fal megalkotásában vettek részt, hanem közben segítettek az aludobozok körforgásban tartásában is. Az alumínium teljes minőségmegőrzés mellett végtelenszer újrahasznosítható, ezért fontos, hogy szelektív gyűjtéssel körforgásban tartsuk. Az eseményen visszagyűjtésre került aludobozok szintén újrahasznosításra kerülnek. 

csr2.jpg 20230712_165544.jpg

 Aludoboz festés (Campus, EFOTT)

csr6.jpg img-b186667797961281b8715d817c3971b4-v.jpg

 Így készült a dobozgraffiti-fal (Campus, EFOTT)HELLo ALU a Jabil-ban

A tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország Kft. munkatársai több mint 4000 aludobozt gyűjtöttek vissza a június 19. és július 14. közötti HELLo ALU kitelepülés alatt.

img_8673.jpg

Az iskolások és az egyetemisták után a HELLo ALU júniusban a munkavállalokat is szerette volna megszólítani, ezért a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel együttműködve egy aludoboz visszagyűjtő aktivitás szervezett a 30 országban jelen lévő nemzetközi nagyvállalat tiszaújvárosi telephelyén. 

A vállalatnál két aludoboz visszagyűjtő automata került kihelyezésre, amiknek köszönhetően az aktivitás során folyamatos volt a visszagyűjtés. A bedobott dobozokat ajándékokra válthatták be a dolgozók. Az aludobozok a visszagyűjtésnek köszönhetően körforgásban maradhattak és az aktivitás után újrahasznosításra kerültek. A szemléletformáló program pedig felhívta a dolgozók figyelmét a alumínium csomagolás szelektív gyűjtésének a fontosságára.

img_8721.jpg

 

Az alapanyagok minél magasabb szintű újrahasznosításának és körforgásban tartásának elengedhetetlen szerepe van abban, hogy jelenlegi lineáris gazdasági rendszerünk egy körforgásos szemléleten alapuló struktúrává alakuljon át.  Az alumínium 100%-ban, teljes minőségmegőrzés mellett, végtelenszer újrahasznosítható, viszont körforgásban tartása csak akkor tud megvalósulni, ha szelektíven gyűjtjük. Az alumínium szerepéről a körforgásos gazdaságban bővebben itt olvashatsz. A HELLo ALU szemléletformáló aktivitások célja, hogy ezt az üzenetet minél szélesebb körben eljuttassa a fogyasztókhoz is. A kampány célkitűzéséről és az aktuális tevékenységekről a helloalu.hu oldalon olvashatsz bővebben. 

img_8678.jpg

img_8696.jpg

 

Kétkedve áll sok fiatal az újrahasznosított csomagolásokkal szemben

Idén tavasszal hét miskolci középiskolából mintegy 392 diák töltötte ki a HELLo ALU iskolai aktivitás kérdőívét. 

A HELLo ALU iskolai aktivitás középpontjában a szelektív hulladékgyűjtés és az ehhez kapcsolódó anyagáramlás áll. Az iskolákban 2023 tavaszán hulladékgyűjtő szigetek kerültek kihelyezésre, melyeknél információs táblák segítségével edukáljuk a diákokat a műanyag, az alumínium és a papír hulladékokról. A táblák mellett tanórák keretében beszélgettünk a fiatalokkal az egyes hulladéktípusokról és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, illetve kérdőív segítségével mértük fel a témához kapcsolódó tudásukat, érzéseiket.

iskolai_aktivitas.png

A fiatalok háromnegyede TikTok-on informálódik a környezetvédelemről

A megkérdezettek 65%-át érdekli a környezetvédelem és több mint felük internetes hírportálokon tájékozódik a témában. A különböző média felületek közül új trendként a fiatalok háromnegyede a TikTok-ot tekinti a témában hiteles forrásnak, viszont sokuk nem ismer, vagy nem követ kimondottan zöld témákkal foglalkozó influenszereket. 

Továbbra is fontos a szelektív hulladékgyűjtés oktatása

Az otthoni szelektív gyűjtésre a diákok majdnem 60% figyel és szintén hasonló arányban vannak azok, akik tudják hogyan kell helyesen szelektálni a hulladékot. A megkérdezettek 26%-ának azonban még további információkra lenne szüksége a megfelelő gyűjtésről, ezért is nagyon fontos az edukáció és további szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése, amikből mint az iskolákban, mint a közterületeken a diákok fele szerint nincsen elegendő. 

Nem minden zöld, ami annak látszik

Vajon mennyire figyelnek a fiatalok a termékek zöld üzeneteire és kiszúrják-e a greenwashing jeleit? A válasz pedig nem más, mint hogy jelentős részük nagyon is tudatos már a témában. Az olyan kifejezések között, mint az “újrahasznosított” és “újrahasznosítható” a megkérdezett diákok 64% könnyen különbséget tud tenni, míg kicsit kevesebb mint harmaduk, még bizonytalannak érzi magát ezeknél a kijelentéseknél. A zöld színű termékeket, csomagolásokat szintén kicsivel több, mint 60%-ük nem ítéli meg automatikusan környezetbarátnak. Azonban a greenwashing egyik nagy negatív hatása kérdőív válaszainál is látszik, a fogyasztóknak csökken a bizalma a zöld üzenetekkel szemben. A fiatalok 42%-a érzi magát bizonytalannak az újrahasznosított csomagolások hitelességével kapcsolatban. A valóban környezetbarát termékek esetén azonban örülnének, ha ez meg lenne jelölve a terméken. 

attitudvizsgalat_2_1.png

Bár környezetkárosítónak tartják a PET-palackot, mégis abból isznak a legtöbben

Bár a PET-palackot jelölték meg a legtöbben környezetkárosítónak és egészségkárosítónak, mégis a megkérdezettek 60%-a rendszeresen iszik belőle. Ez ellentmondásos azzal az eredménnyel, hogy a csomagolt üdítőitalok és vizek esetén a diákok fele fontosnak tartja a tudatos csomagolóanyag választást.

csapvíz ivóvízként történő alacsony megítélése a kérdőív válaszaiból is tapasztalható. A fiatalok 20% iszik csak csapvizet, szintén hasonló arányban vannak, akik csak palackozott vizet isznak, a többi megkérdezett pedig vegyesen iszik mindkét fajta vízből. 

Bár a PET palack újrahasznosítása minőségromlással jár, tehát csak gyengébb minőségű termék állítható belőle újra és az újrahasznosítás csupán 2-3 alkalommal történhet meg, mégis a válaszadók egyharmada a műanyag, az alumínium, a papír és az üveg közül a PET- palackot tartja a legtöbbször újrahasznosítható anyagnak. Szintén hasonló arányban  vannak azonban, akik a minőségromlás nélkül, végtelenszer és 100%-ban újrahasznosítható  alumíniumot jelölték meg a legtöbbször újrahasznosítható anyagnak.

A fiatalok nagyon nyitottak és fogékonyak a témában és több területen rendelkeznek már ismerettel, viszont a kérdőív válaszaiból is láthattuk, hogy az edukációnak nagyon fontos szerepe van, ahhoz hogy a fogyasztóinkkal közös tudjuk egy fenntarthatóbb jövő felé haladni. 

A klímaváltozás adta kihívások megoldása közös feladatunk

Vajon hogyan élik meg a fiatalok a klímaváltozás kérdéseit, mennyire tudatosak vásárláskor és mennyire tartják fontosnak a szelektív hulladékgyűjtést? Ezekben a témákban kérdeztük a pécsi és a miskolci egyetemi aktivitásaink során a hallgatókat.

attitudvizsgalat_2.png

A több mint egy éve futó  HELLoALU kampányt a HELL azzal a céllal indította el, hogy a fogyasztókat különböző interaktív aktivitásokba bevonva edukálja és közös cselekvésre ösztönözze. Az eddig megvalósult aktivitások jól mutatták, hogy a fogyasztók nagyon nyitottak erre. 

A fiatalok edukációjára kiemelten nagy szerepet fordít a kampány, ezért idén áprilisban és májusban két egyetemi aktivitás is megvalósult. A Pécsi Tudomány Egyetemen egy hetes, a Miskolci Egyetemen pedig egy hónapos aludoboz visszagyűjtés zajlott. A összegyűlt dobozszámok is jól tükrözik a fiatalok érdeklődését a fenntarthatóság iránt, Pécsett 7 nap alatt 3.700, Miskolcon az egy hónap alatt 10.213 dobozt gyűjtöttek vissza. 

A klímaváltozás által kiváltott érzelmek a tehetetlenségtől az optimizmusig terjednek 

Ahhoz, hogy minél jobban megértsük a fiatalok jelenlegi gondolatait, hozzáállását a fenntartható fejlődés kérdéseihez online kérdőív keretében kérdeztük a pécsi és a miskolci hallgatókat. Összesen 336 fiataltól kaptunk választ, akiknek közel 80%-át rendszeresen, akár napi szinten foglalkoztatja a klímaváltozás. Ez a kihívás nagyon változatos érzelmeket mozgat meg a tehetetlenségen, a dühön és a szorongáson át egészen az optimizmusig, tettrekészségig. Szerencsére a hallgatók több mint 50% az utóbbi érzelmekkel áll a klímaváltozás adta problémákhoz. A szorongás oldásában a cselekvési lehetőségek ismeretének nagyon fontos szerepe van. A hallgatók háromnegyede tisztában van azzal, hogy a mindennapokban milyen lépéseket tud tenni egy fenntarthatóbb életvitelért, szintén hasonló arányában érzik, hogy a klímaváltozás hatással van bizonyos kérdésekre az életükben, de még nem befolyásolja azt jelentősen.

A cégek feladata túlmutat a termékek  legyártásán 

A klímaváltozással kapcsolatos érzelmek mellett a tudatos fogyasztásról is kérdeztük a hallgatókat, akiknek jelentős többsége, 82%-a figyel arra, hogy egy termék túl van-e csomagolva. Vásárláskor meghozott tudatos döntés esetén, amikor a hallgatók úgy érzik környezetbarát termék mellett döntöttek, büszkék, nyugodtak és boldogok. A megkérdezett hallgatók szinte mindegyike úgy gondolja, hogy a cégeknek feladata, hogy termékei fejlesztésénél és teljes életciklusánál tudatosan, vagyis a termék gyártásától az elhasználódásáig, gondoljanak a környezetre. 

attitudvizsgalat_helloalu.png

A termékek és csomagolások alapanyagának körforgásban tartásában a szelektív hulladékgyűjtésnek elengedhetetlen szerepe van, amit a válaszadó fiatalok mintegy 91%-a is így gondol. A hulladékok megfelelő otthoni gyűjtésében hasonló arányban aktívak a megkérdezett hallgatók, de közel felük még úgy érzi nem kap elegendő információt a hulladékok újrahasznosításáról. 

Együtt egy fenntartható jövőért

A klímaváltozás adta kihívásokra mindenkinek feladata, hogy a saját szintjén reagáljon, így gondolja a fiatalok mintegy 40%-a. Második helyen a gyártókat tartják felelősnek azért, hogy fenntartható termékeket és szolgáltatásokat kínálva reagáljon a problémára. 

Nem csak a aludoboz visszagyűjtésben való részvételből, hanem a hallgatók válaszaiból is látható, hogy a fenntarthatóság kérdése nagyon is foglalkoztatja a fiatalokat és hajlandóak aktívan részt venni a klímakihívás adta helyzet megoldásában, amiben a közös edukációnak nagyob fontos szerepe van. 

süti beállítások módosítása