U CAN think green

Mikroszkóp alatt a csapvíz

2021. szeptember 13. - Mihály Eszter

A víz csodálatos szerkezet, amire a Föld minden élőlényének szüksége van. Az élet a vízben kezdődött, a Föld 70 %-át víz borítja és testtömegünk kétharmadát is a víz teszi ki. Nélküle egy ember legfeljebb 3 napig élhet, míg élelem hiányában ennek többszörösét is kibírjuk. De miből áll ez az egyszerű, de ilyen jelentős anyag? És vajon mit látunk, ha mikroszkóp alatt vizsgálunk meg egyetlen cseppjét?

A víz otthont ad rengeteg fajnak és apróbb szervezetnek is. A hatalmas bálnák mellett mikron méretű élőlények is lakják, így nagyon fontos, hogy megóvjuk a Föld vizeinek tisztaságát így az élővilág egészségét is. A vízbe került szennyeződések, a mérgező vegyületek, a mikroműanyagok minden élőlényre, így ránk is veszélyt jelentenek, ezért mindenki érdeke, hogy óvja és védje a környezetét és a víz tisztaságát.

A víz csodálatos szerkezet, melyet a saját szemünkkel láthatunk, ha mikroszkóp alatt vizsgáljuk meg a vízcseppeket. A természetes vizekben számtalan mikroorganizmus él, ám az ivóvízben ne keressük ezeket. A hozzánk jutó víz ugyanis egy alaposan megtisztított és szűrt folyadék, ami bátran fogyasztható, hazánkban ráadásul kiváló minőségű. De mi van akkor, ha fagyasztott állapotában nézzük meg ezeket a cseppeket?

Izgalmas felfedezést köszönhetünk Masaru Emoto japán tudósnak, aki egy egyedi fagyasztásos eljárással domború jégdarabokat varázsolt a vízcseppekből, majd mikroszkóp alá dugta őket. Amit pedig ott látott, nem csak csodálatos, de nagyon tanulságos is volt.

A fagyasztott cseppek éppen olyan változatosak, mint a hópelyhek. Vannak köztük hatszögletűek és nyolcszögletűek, szögletesebb és kerekdedebb formák és vannak, amelyek csavarra, vagy ékszerre hasonlítanak.

A sokféle forma mellett a tudós egy nagy különbséget is felfedezett. A víz érzékeny a külső behatásokra, így a különböző vegyi anyagokra, de a kutatás szerint a cseppeket érő üzenetekre, zenére, vagy mikrohullámra is. Ezt bizonyította az, hogy a fagyott cseppek közül egyesek teljesen elvesztették izgalmas szerkezetüket, homályossá, átlátszatlanná váltak. Ezek a változások a negatív üzenettel kapcsolatba álló, illetve csapvízből származó cseppeken voltak megfigyelhetőek, ami egyértelműen a klórnak volt köszönhető.

A csapvízben található klór a fagyasztás után ugyanis eltüntette a kristályokat, mivel teljesen megváltoztatja a víz szerkezetét. De mit csinál még a vízzel a klór?

A klórra szükség van, hiszen ezzel tüntethetőek el a vízben élő, betegségeket okozó mikroorganizmusok. Ahhoz, hogy tiszta víz folyjon a csapból, a ivóvizet a csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítik. Jelenleg az ivóvízben mérhető maradék klórtartalom 0,2 mg/l, ami megfelel az egészségügyi hatóság ajánlásának.

A klór azonban a káros mikroorganizmusok mellett minden élő szervezetre hatással van. Ugyan az ivóvízben található mennyiség nem okoz gondot, a klóros víz fogyasztása nem javasolt. A legjobb minőségű csapvíz mellett is érdemes jó minőségű szűrő berendezést használni, ilyen eszköz például a Floewater. A vízszűrő egyszer használatos műanyag hulladék nélkül biztosít szűrt, tiszta ivóvizet, így a a palackozott vizek helyett nem csak tiszta ivóvizet fogyasztunk, hanem környezetünket is óvjuk.

Tudj meg többet a vízzel kapcsolatos témákról: https://www.floewater.hu/blog
Forrás:

http://vizesblog.hu/2016/07/08/hihetetlen-mit-talal-csapvizben-mikroszkop/

https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/lakossagi-ugyfelek/altalanos_informaciok/vizminoseg_vizkemenyseg

https://szivkoherencia.hu/dr-masaru-emoto-a-viz-rejtett-bolcsessege/

A teljes igazság az újrahasznosításról

Az elmúlt években léptem-nyomon találkozhatunk mindennapjainkban a szelektív szemetesekkel és a jól ismert újrahasznosítható jellel. De vajon tényleg mindent újrahasznósítanak amire ráteszik ezt a jelet? Azt tudjuk, hogy a világon gyártott műanyagmennyiségnek csupán 9%-át hasznosították újra. Nem túlságosan reklámozott tény azonban, hogy 1 db műanyag palack előállításhoz háromszor annyi víz szükséges, mint amennyi vizet töltenek bele. Tehát egy 1 literes PET palack előállításhoz 3 liter vízre van szükség. Az alumínium magas visszagyűjtéséi arányának és újrahasznosított tartalmának köszönhetően egy italdoboz előállításának ökológiai lábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint egy azonos űrtartalmú PET palacké. Az Európai Unió előrása szerint 2030-tól a PET- palackok előállítása során 30%-ban úrjafeldolgotott műanyagokat kell felhasználni.

Ingyenes stockfotó alacsony szögű felvétel, alacsony szögű fényképezés, éghajlat témában

Az aludobozoknál már most, 10 évvel korábban több, mint kétszerese, ami azt jelenti, hogy az alumínium doboz fenntarthatósága szempontjából a legmegfelelőbb és legkorszerűbb italcsomagolás, ahogy azt már több gyártó is felfedezte. A Heineken 2021-re kivezette PET palackos termékeit a kínálatából, a Hell Energy Magyarország 2021-re a XIXO márkájában a szénsavasüdítőit csak alumínium csomagolásba tölti.

A WRAP brit non-profit társaság tanulmányt készített bizonyos anyagok teljes életciklusáról, mivel többször felmerült a kérdés, hogy "környzetvédelmi szempontból megéri-e az újrafeldolgozás?". A tanulmány alapján a WRAP kiszámította, hogy Nagy-Britannia újrafeldolgozási erőfeszítései évi 10-15 millió tonnával csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását ez az érték megfelel annak, mintha durván 3,5 millió autót vonnának ki a forgalomból. Hasonlóan, Amerika Környezetvédelmi Hivatala úgy becsüli, hogy az újrafeldolgozás 2005-ben 49 millió tonnával csökkentette az ország szén-dioxid kibocsátását.